18.1 C
Athens
Monday, April 29, 2024
More

    Είναι «αγκάθι» για τον Πρωθυπουργό το να στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία οι υπουργοί Παιδείας;

    Την ώρα που στη Γαλλία έχει ξεσπάσει σάλος για την απόφαση της υπουργού Παιδείας Αμελί Ουντεά-Καστερά να στείλει τα παιδιά της σε ιδιωτικό σχολείο και όχι στο δημόσιο –για τη βελτίωση του οποίου στο κάτω κάτω της γραφής εκλέχτηκε- στην Ελλάδα -και όχι μόνο- πολλοί πολιτικοί κάνουν το ίδιο.

    Κι όχι μόνο υπουργοί και βουλευτές αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που δείχνει να μην εμπιστεύεται τη δημόσια Παιδεία, στέλνοντας και τα δικά του παιδιά να φοιτήσουν στην ιδιωτική εκπαίδευση.

    Βέβαια, εκείνος με το νομοσχέδιο που έφερε και για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια στη χώρα κάνει απολύτως σαφές ότι η δημόσια Παιδεία από κάπου… μπάζει και χρειάζεται στήριξη.

    (Ακόμη και ο Αριστερός Αλέξης Τσίπρας στέλνει τα παιδιά του στην περίφημη σχολή Χιλλ).

    Τη στήριξη αυτή όμως θα έπρεπε να τη δώσουν οι υπουργοί Παιδείας που επιλέγει. Κι όμως, οι αρμόδιοι υπουργοί στέλνουν και εκείνοι τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, υποτιμώντας τα δημόσια και δείχνοντας έλλειψη εμπιστοσύνης σε αυτό. Κι αν η ίδια η Κυβέρνηση δεν εμπιστεύεται τη δημόσια Παιδεία γιατί να την εμπιστεύονται οι έλληνες πολίτες;

    Η πρώην υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στέλνει τα δύο της παιδιά σε ιδιωτικό σχολείο, το ίδιο και ο νυν υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης.

    Και το πολιτικό μακρινό παρελθόν δείχνει μια αντίστοιχη εικόνα. Ο Πέτρος Ευθυμίου, ως υπουργός Παιδείας (με άλλη κυβέρνηση) έστελνε τα παιδιά του στο Κολλέγιο Αθηνών, αλλά και ο Γιώργος Βουλγαράκης, ο Γεράσιμος Αρσένης, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Δημήτρης Μπέης. Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Θεόδωρος Πάγκαλος αλλά και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος έπραξαν το ίδιο.

    Ο Γιώργος Βουλγαράκης πάντως είχε ευθέως δηλώσει κάποτε ότι δεν θέλει να κάνει πειράματα στα παιδιά του και προτιμά τη σιγουριά του ιδιωρικού για την κόρη του.

    «Η δημόσια παιδεία στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει. Κι επειδή δεν μπορεί κανείς να κάνει πειράματα με τα παιδιά, προτιμώ να πληρώσω ένα αρκετά μεγάλο ποσό για τα ελληνικά δεδομένα σ’ ένα ιδιωτικό σχολείο, παρά να μην ξέρω τι δουλειά γίνεται στο δημόσιο», είχε πει στα «ΝΕΑ», ενώ θυμήθηκε χαρακτηριστικά τι συνέβη όταν επιχείρησε να γράψει την κόρη του σε δημόσιο σχολείο. «Το ίδιο απόγευμα ο διευθυντής του σχολείου με πήρε τηλέφωνο στο σπίτι και με συμβούλευσε, αν είχα την δυνατότητα, να πάρω την κόρη μου από το συγκεκριμένο Δημοτικό και να την πάω σ’ ένα ιδιωτικό σχολείο. Μου εξήγησε ότι τα παιδιά της προηγούμενης χρονιάς είχαν καλύψει μόνο την μισή ύλη στα μαθήματα…».

    Από τους λίγους που δεν υπέκυψαν στον… πειρασμό ήταν ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Φίλιππος Πετσάλνικος που έστειλε τα τρία του παιδιά σε δημόσιο σχολείο στο Μαυροχώρι Καστοριάς. 

    Οργή στη Γαλλία

    Η Αμελί Ουντεά-Καστερά, πάντως, απέδωσε την επιλογή της στις «άπειρες ώρες χαμένων μαθημάτων που δεν αναπληρώνονται σοβαρά» στα δημόσια σχολεία, εκφράζοντας την «αγανάκτησή» της και δηλώνοντας ότι «κουράστηκε» με αυτήν την κατάσταση, όπως και «εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες».

    Εντούτοις, αρκετοί πολίτες της Γαλλίας τόνισαν πως δουλειά της είναι να φτιάξει την εκπαίδευση και όχι να εκμεταλλεύεται το αξίωμα και τις ανέσεις που προσφέρει. Μάλιστα, ορισμένοι εκπαιδευτικοί ανέφεραν ότι «η δημόσια εκπαίδευση είναι καλή όταν θες να δικαιολογήσεις τη θητεία σου στο υπουργείο Παιδείας, αλλά κακή για να στείλεις τα παιδιά σου σε δημόσιο σχολείο».

    Το Snes-FSU, το μεγαλύτερο συνδικάτο των καθηγητών γυμνασίου και λυκείου, έχει ζητήσει από την υπουργό «να απολογηθεί δημοσίως», όμως «δεν λάβαμε ούτε σαφή απάντηση, ούτε κάποια δέσμευση», είπε η Σοφί Βενετιτέ, η γενική γραμματέας του. Τα συνδικάτα προκήρυξαν απεργίες για τις 25 Ιανουαρίου και την 1η Φεβρουαρίου.

    Το θέμα αυτό θεωρείται αγκάθι και για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αύριο το βράδυ αναμένεται ότι θα παρουσιάσει, σε συνέντευξη Τύπου, τις προτεραιότητές του για τη χώρα και ενδέχεται να κάνει ανακοινώσεις και για την παιδεία.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα