Η δολοφονία της 26χρονης Γαρυφαλλιάς στη Φολέγανδρο ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά αποτρόπαιων εγκλημάτων, μιας θύελλας βιαιότητας με θύματα κυρίως νεαρές γυναίκες που δεν πρόλαβαν καλά-καλά να ζήσουν.
Ο δράστης στην τελευταία περίπτωση δολοφονίας απέδωσε αρχικά την αποτρόπαια πράξη του στην «κακιά στιγμή». Αμεση ήταν η απάντηση από τη μητέρα της 26χρονης φαρμακοποιού. «Δεν υπάρχουν κακές στιγμές, υπάρχουν κακοί άνθρωποι», δήλωνε με σπασμένη φωνή η Αλέκα Ψαράκου. Την περασμένη Πέμπτη, μόλις ολοκληρώθηκε η εξάωρη απολογία του, ο 30χρονος Δημήτρης Βέργος, καθ’ ομολογίαν δολοφόνος της Γαρυφαλλιάς Ψαράκου, οδηγήθηκε στις Φυλακές Κορυδαλλού.
Η εισήγηση της εισαγγελέως Νάξου είναι καταπέλτης για τον δράστη. Αλλά και τα στοιχεία από την ιατροδικαστική εξέταση του σώματος της άτυχης Γαρυφαλλιάς, που εμπεριέχονται στη δικογραφία της πολύκροτης υπόθεσης δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για να αμφισβητηθεί η ψυχική κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο 30χρονος προγραμματιστής την ώρα της δολοφονίας.
Στην περίπτωση της Γαρυφαλλιάς έρχεται ξανά στην επικαιρότητα το θέμα της ποινής. Με μια οργισμένη δήλωσή του ο πατέρας της κοπέλας ανοίγει τη συζήτηση: «Σκότωσε το κορίτσι μου, κι αφού δεν υπάρχει ποινή εις θάνατον, να σαπίσει στη φυλακή, να φάει ισόβια χωρίς να βγει έξω, χωρίς άδειες, χωρίς τίποτα». Και σχεδόν αμέσως σαν αντιστάθμισμα αυτής της έμπλεης οργής και πίκρας δήλωσης από τον πατέρα της νεκρής, κυκλοφόρησε η φήμη ότι ο Βέργος έκανε απόπειρα αυτοκτονίας μέσα στο κρατητήριο. Ο Δημήτρης Βέργος κρατείται πλέον στην ψυχιατρική μονάδα των Φυλακών Κορυδαλλού, όπου μετήχθη από τη Νάξο την περασμένη Πέμπτη το πρωί. Ο δικηγόρος του Γιάννης Βλάχος εμφανίστηκε επανειλημμένως σε τηλεοπτικούς σταθμούς, υποστηρίζοντας ότι ο πελάτης του είναι ψυχασθενής. Το κεντρικό υπερασπιστικό του επιχείρημα συμπυκνώνεται στη φράση «ο εντολέας μου ζήτησε συγγνώμη, αλλά δήλωσε ότι δεν είχε συνειδητοποιήσει εκείνη τη στιγμή τι έκανε, διότι η συνείδησή του ήταν θολή».
Ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, ο οποίος εκπροσωπεί την οικογένεια της Γαρυφαλλιάς, απορρίπτει οποιαδήποτε απόπειρα να αναγνωριστούν ελαφρυντικά στον Δημήτρη Βέργο λόγω της ψυχοπαθολογίας του. Αναφέρει ότι από την έρευνα που διεξήγαγε το γραφείο του προκύπτει ότι ο δράστης δεν έχει νοσηλευτεί ποτέ σε ψυχιατρικό κατάστημα.
Και από νομική άποψη, όπως λέει ο ίδιος, «ο ισχυρισμός περί διπολισμού δεν μπορεί να δώσει καμία υπερασπιστική δυνατότητα, γιατί ακόμη κι αν είχαμε μια βαριά ψύχωση, όπως σχιζοφρένεια, και κάποιος ήταν στο στάδιο της μανίας, θα πρέπει να αποδειχθεί ότι η εγκληματική πράξη έγινε κατά το στάδιο της μανίας».