Σύμφωνα με πληροφορίες στην προσφυγή κατά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας εμπλέκονται δύο επιχειρήσεις που και κατά το παρελθόν είχαν κινηθεί εναντίον της μεγαλύτερης ζυθοποιίας της χώρας με παρέμβαση και τότε της Επιτροπής Ανταγωνισμού, γεγονός που αποτέλεσε την θρυαλλίδα για την επιβολή προστίμου αρχικού ύψους 31,5 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσεις και για την τέλεση αρκετών ακόμη παραβάσεων στο πεδίο του ανταγωνισμού.
Θα θυμίσουμε ότι για το πρόστιμο αυτό η εταιρεία προσέφυγε αρχικά στο Διοικητικό Εφετείο, πετυχαίνοντας τη μείωση του προστίμου και κατόπιν στο Συμβούλιο της Επικρατείας με στόχο την ανατροπή της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η σχετική προσφυγή έχει ήδη εκδικαστεί στο ΣτΕ και αναμένεται η έκδοση της απόφασης. Κλειδί στην έφοδο που πραγματοποίησε κλιμάκιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα γραφεία της επιχείρησης θεωρείται και η δραστηριοποίησή της στον τομέα των αλκοολούχων με τη Bacardi το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως πληροφορούμαστε.
Πηγές Αθηναϊκής Ζυθοποιίας: Συνεργαζόμαστε με διαφάνεια με την Επιτροπή Ανταγωνισμού
Σε επικοινωνία που είχαμε για το θέμα με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, αναφέρουν ότι “Συνεργαζόμαστε πάντα με διαφάνεια και με πνεύμα συνεργασίας για να βοηθάμε την Αρχή Ανταγωνισμού να κάνει τη δουλειά της”.
Σε εκκρεμότητα η εκδίκαση δύο προσφυγών για αποζημίωση 478 εκατομμυρίων ευρώ
Θα θυμίσουμε πάντως ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν και δύο προσφυγές στην ολλανδική δικαιοσύνη από την Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης (Βεργίνα) και την Carlsberg (Mythos, Fix), κατά της μητρικής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, την Heineken, οι οποίες διεκδικούν συνολικό ποσό 478 εκατομμυρίων ευρώ ως αποζημίωση για θέματα ανταγωνισμού.
Στέλεχος της αγοράς με το οποίο επικοινωνήσαμε αναφέρει πως θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι στην Ελλάδα ο τομέας της μπύρας θεωρείται μία “κλειστή” αγορά, δεδομένου ότι μερίδιο άνω του 80% αυτή τη στιγμή διατηρούν στη χώρα μας η Αθηναϊκή Ζυθοποιία και η Carlberg, όντας οι δύο μεγαλύτεροι παίκτες του κλάδου. Σε απόσταση ακολουθούν η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης με μερίδιο περίπου 6,5% και η Βεργίνα με μερίδιο περίπου 5%.
Να σημειωθεί ότι ανάλογες υποθέσεις είχαμε παρακολουθήσει παλαιότερα και στο εξωτερικό, η μία εξ αυτών στη Γερμανία όπου η Carslberg είχε κληθεί να πληρώσει πρόστιμο αρκετών εκατομμυρίων ευρώ για καθορισμό τιμών στην αγορά της μπύρας και αντίστοιχα η Heineken στο Βέλγιο είχε επίσης βρεθεί στο στόχαστρο, όπου και στις δύο περιπτώσεις η καταγγελία είχε προέλθει από την μεγαλύτερη ζυθοποιία του κόσμου, την AB InBEV. Επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επιβάλει πρόστιμο 200,4 εκατομμυρίων ευρώ στην AB InBev για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η AB InBev έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στη βελγική αγορά μπύρας, εμποδίζοντας τις φθηνότερες εισαγωγές της μπύρας Jupiler από την Ολλανδία στο Βέλγιο.
Aυτό που συχνά έχει ενδιαφέρον πάντως σε ό,τι αφορά την αγορά τη μπύρα ή και τα αλκοολούχα στην ελληνική αγορά, είναι οι συμφωνίες αποκλειστικότητας με αντάλλαγμα δαπάνες μάρκετινγκ. Αυτό πρακτικά θα μπορούσε να σημαίνει ότι μία ζυθοποιία μπορεί για παράδειγμα να πουλάει μπύρα σε ένα κατάστημα, αφενός προσφέροντας έκπτωση επί του προϊόντος, αφετέρου προσφέροντας και κάποιο ποσό για κάθε διαφημιστική πινακίδα, ομπρέλα ή οποιαδήποτε άλλη ένδειξη θα μπορούσε να προωθήσει διαφημιστικά το προϊόν της, διασφαλίζοντας την αποκλειστική της τοποθέτηση σε κάθε κατάστημα έναντι των ανταγωνιστικών προϊόντων.
H είσοδος της Coca-Cola 3E στην αγορά της μπύρας
Ενδιαφέρον όμως θα έχει προσεχώς για τη διαμόρφωση των ισορροπιών στη συγκεκριμένη αγορά και η τοποθέτηση της Coca-Cola 3E στη μπύρα, αναλαμβάνοντας τη διανομή των προϊόντων της AB InBEV στην Ελλάδα. Πρόκειται για τα εμπορικά σήματα Corona, Stella Artois, Bud, Beck’s, Franziskaner, Leffe kαι Hoegaarden στην ελληνική αγορά. Αποτελεί μία στρατηγική κίνηση που συνάδει με την στόχευση της εταιρείας να παρέχει ένα χαρτοφυλάκιο 24/7 που καλύπτει όλες τις ώρες τις ημέρας, ξεκινώντας από τον καφέ, προχωρώντας σε σνακ, αναψυκτικά και αλκοολούχα, ενώ πλέον εντάσσει στη γκάμα της και τη μπύρα.