Λίστα με ονόματα άνω των 35.000 οφειλετών, με συνολικά χρέη άνω των 20 δις. ευρώ ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει ο ΕΦΚΑ στις 31 Ιουλίου.
Στη λίστα μπαίνουν οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ, οι οποίες υπερβαίνουν σε κύρια εισφορά (κεφάλαιο) τις 150.000 ευρώ και η καταβολή τους βρίσκεται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους, δηλαδή περιλαμβάνονται οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές οι οποίες ανάγονται σε χρονική περίοδο ασφάλισης προγενέστερη του έτους δημοσιοποίησης.
Εξαιρούνται:
1.Οι οφειλέτες που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής.
2.Οι οφειλές που τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου.
3.Οι οφειλές που έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης.
4.Οι οφειλές που προέρχονται από αποβιώσαντες ή από ανήλικους.
5.Οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.
Οι επικαιροποιημένες καταστάσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών δημοσιοποιούνται, διακριτά για τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα, με ηλεκτρονική ανάρτησή τους στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ “Δημοσιοποίηση οφειλετών με χρέη άνω των 150.000€”.
Πριν την οριστική δημοσιοποίηση των οφειλών, θα αποσταλεί στις 9 Ιουλίου 2024 πρόσκληση από τη Φορολογική Διοίκηση προς τους οφειλέτες που πληρούν τα κριτήρια δημοσιοποίησης, ώστε να τακτοποιήσουν τα χρέη τους εντός 15 ημερών, δηλαδή το αργότερο μέχρι τις 24 Ιουλίου 2024.
Ωστόσο, ακόμα και μετά την δημοσιοποίηση των οφειλών, προβλέπεται η δυνατότητα διόρθωσης, άρσης ή διαγραφής των δημοσιοποιούμενων στοιχείων, είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν αιτήσεως του φυσικού ή νομικού προσώπου.
Για τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ τα αιτήματα οφειλετών για την διόρθωση, άρση ή διαγραφή των δημοσιοποιούμενων στοιχείων θα διαβιβάζονται στο Γ’ Τμήμα της Δ/νσης Αναγκαστικών Μέτρων Είσπραξης και Νομικής Υποστήριξης ΚΕΑΟ, με σχετική εισήγηση των αρμοδίων οργάνων, μόνο εφόσον από τον διενεργηθέντα έλεγχο προκύπτει η συνδρομή των απαιτούμενων προϋποθέσεων για την ικανοποίηση του αιτήματος,
Οι περίφημες “λίστες μεγαλοοφειλετών” στις περισσότερες περιπτώσεις περιλαμβάνουν παλιά χρέη πτωχευμένων εταιριών που είναι ξεγραμμένα από τον ΕΦΚΑ όπως και από την Εφορία. Πρόκειται για χρέη πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτα είσπραξης, καθώς έχουν εξαντληθεί όλα τα αναγκαστικά μέτρα χωρίς να υπάρχει κανένα αποτέλεσμα. Tο συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ξεπερνά τα 107 δισ. ευρώ και προς τα ασφαλιστικά ταμεία τα 47,8 δισ. ευρώ.
Τα 20 δισ. ευρώ από τα 47,8 δισ. ευρώ των χρεών, οφείλονται από 35.206 οφειλέτες με χρέη πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας. Τα περισσότερα από τα χρέη αυτά είναι ανεπίδεκτα είσπραξης, αλλά δεν διαγράφονται γιατί απαιτείται νομοθετική διάταξη που να δίδει το δικαίωμα στις ελεγκτικές αρχές να προχωρούν σε διαγραφή των χρεών που δεν έχουν καμία προοπτική είσπραξης.
Αν διαγραφούν τα χρέη που είναι ανεπίδεκτα είσπραξης μπορεί να δημιουργηθεί ζήτημα εσόδων για το ασφαλιστικό καθώς από τη στιγμή που είναι στη λίστα με τα χρωστούμενα, θεωρούνται και ως δυνητικά μελλοντικά έσοδα του κράτους.