Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται σχέδια για την επιβολή τελωνειακών δασμών σε φθηνά προϊόντα που αγοράζονται από κινεζικούς διαδικτυακούς λιανοπωλητές, συμπεριλαμβανομένων των Temu, Shein και AliExpress, ανέφεραν την Τετάρτη οι Financial Times, επικαλούμενοι τρία άτομα που έχουν ενημερωθεί για το θέμα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αργότερα αυτό το μήνα θα προτείνει την κατάργηση του σημερινού ορίου των 150 ευρώ (161 δολάρια) κάτω από το οποίο τα είδη μπορούν να αγοράζονται αφορολόγητα, ανέφερε το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς της ΕΕ, τα πακέτα που αγοράζονται διαδικτυακά από χώρα εκτός ΕΕ δεν υπόκεινται σε τελωνειακούς δασμούς εάν η αξία τους είναι κάτω από 150 ευρώ.
Δύο δισεκατομμύρια δέματα με δηλωθείσα αξία μικρότερη των 150 ευρώ έφτασαν στην ΕΕ από τρίτες χώρες το 2023, σύμφωνα με την Επιτροπή, η οποία αναφέρει ότι «ο τεράστιος όγκος του ηλεκτρονικού εμπορίου δοκιμάζει τα όρια των τελωνείων».
Η ΕΕ έχει συζητήσει την κατάργηση του ορίου ως μέρος ενός σχεδίου τελωνειακής μεταρρύθμισης που πρότεινε η Επιτροπή τον Μάιο του 2023, αλλά θα μπορούσε τώρα να επιδιώξει να επιταχύνει την υιοθέτησή του για να αντιμετωπίσει την έξαρση των φθηνών εισαγωγών, αναφέρει το δημοσίευμα.
Η μητρική εταιρεία AliExpress Alibaba, η Shein, η Temu και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.
Οι επικριτές της Shein και της Temu στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη παραπονεθεί ότι χρησιμοποιούν την απαλλαγή από τους φόρους εισαγωγής εκεί για να υποτιμήσουν τους ανταγωνιστές τους και να αποφύγουν τους τελωνειακούς ελέγχους των προϊόντων τους.
Η πρακτική αυτή βοηθά τις δύο εταιρείες να προσφέρουν φορέματα με μόλις 8 δολάρια και έξυπνα ρολόγια με 25 δολάρια σε αγοραστές σε όλο τον κόσμο.