36.1 C
Athens
Sunday, July 21, 2024
More

  Ε. Τσακαλώτος: Κοντά στην έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό τη δημιουργία νέου κόμματος

  Οι εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιταχύνονται ολοένα και περισσότερο, ενώ οι δύο διαδοχικές εικόνες της χθεσινής ημέρας αποτύπωσαν το “τέλος της Ιστορίας” του κόμματος. Αμέσως μετά την πρώτη συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, στη Βουλή, ιστορικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπασαν το “ταμπού” της διάσπασης δημόσια στο “Τριανόν”.

  Παρότι η νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως κατέληξε στο εύρημα της «πολιτικής καταδίκης», αντί των διαγραφών «εδώ και τώρα» στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όλοι στο εσωτερικό του κόμματος έχουν λάβει τις αποφάσεις τους, αποκηρύσσοντας το «τοξικό κλίμα» ως αμοιβαία ζημιογόνο.

  Οι γέφυρες Κασσελάκη προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συνιστούν την ίδια ώρα εμφανές σήμα της στροφής της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά, εγχείρημα που φαντάζει σχεδόν ως μονόδρομος για την άρση του αδιεξόδου της διάσπασης, αλλά και της καθήλωσης τα προηγούμενα χρόνια της διαδικασίας της διεύρυνσης του κόμματος, όπως επισήμανε ο διευθυντής της ΚΟ, Γιώργος Τσίπρας. Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άφησε να εννοηθεί πως η προσέγγιση κορυφής μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αφήνει ζωτικό χώρο για τη «ριζοσπαστική και ανανεωτική Αριστερά». Με τον τρόπο αυτό κάνει ένα ακόμη βήμα προς τη διαφαινόμενη πορεία εξόδου της «Ομπρέλας» από το εσωτερικό της Κουμουνδούρου.

  Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διέγραψε χθες τον καμβά του νέου πολιτικού εγχειρήματος, τόσο προγραμματικά, όσο και λειτουργικά, ενώ παράλληλα δήλωσε «απόλυτα αλληλέγγυος» με τα ιστορικά προς διαγραφή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που βρισκόταν στην πρώτη σειρά. «Μεταξύ Σοσιαλδημοκρατίας και Κομμουνισμού, ζητούμενο παραμένει το καθαρό αριστερό στίγμα στο μέλλον. Όπως ξέρετε, κατέβηκα ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στο τέλος στην ομιλία μου στο συνέδριο είπα πως είτε χάσω είτε κερδίσω, θέλω να φέρω πίσω την υπερηφάνεια των αριστερών», τόνισε και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Λυπάμαι που θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει πια υπερηφάνεια σε αυτό το κόμμα».

  Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, χωρίς να αποκλείει προγραμματικές συνεργασίες, διευκρίνισε πως «δεν μπορεί να πάμε πίσω από την υποστήριξη της απλής αναλογικής. Είναι άλλο ότι δεν μας βγήκε». Παράλληλα άσκησε κριτική στην ηγεσία Κασσελάκη, λέγοντας ότι «στην Πολιτική Γραμματεία 17 μέλη κάναν 17 καλές ομιλίες, κριτική στον πρόεδρο, για το τι είπε στο ΣΕΒ, για το Ισραήλ. Το εντυπωσιακό ήταν ότι ουδείς από την άλλη πλευρά απάντησε. Κανένας». «Τι μάθημα παίρνω εγώ; Ότι η πολιτική συζήτηση δεν τους αφορά. Το πρόγραμμα του Συνεδρίου δεν τους αφορά. Τους αφορά ένας μηχανισμός που θεωρούν ότι έχουν πλειοψηφία. Πολιτική συζήτηση μ’ αυτούς τους όρους είναι δύσκολη. Το ερώτημα είναι αν με αυτή τη ρευστοποίηση, με αυτόν τον αρχηγισμό και αυτό το τοξικό κλίμα, αν μπορούμε να είμαστε σε αυτό το κόμμα. Αυτό το τοξικό κλίμα, δεν το έχω ξανασυναντήσει», κατέληξε.

  Τελευταία Άρθρα

  Σχετικά Άρθρα