14.3 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Δυσαρέσκεια των επιχειρήσεων για τις συνεχόμενες αυξήσεις των μισθών

    Οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού το 2022-2023, αλλά και οι προεκλογικές δεσμεύσεις για ακόμα “καλύτερους μισθούς” στον ιδιωτικό τομέα, έχουν προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στο μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων της χώρας. 

    Την άνοιξη του 2024 θα αυξηθεί εκ νέου ο κατώτατος μισθός, ενώ νωρίτερα και εφόσον πέσει η ανεργία φέτος κάτω από το 10%, θα εμφανιστούν ξανά οι “τριετίες”. Οι τελευταίες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό (9,5% το 2022 και 9,4% από την 1η Ιανουαρίου 2023) τον οδηγούν αρκετά πάνω από το 50% μέσου και το 60% του διάμεσου μισθού στην Ελλάδα. Έτσι ο κατώτατος μισθός των ανειδίκευτων εργαζομένων φτάνει οριακά τον μισθό των ειδικευμένων. Αυτό φυσικά είναι πιθανό να φέρει αντιδράσεις σε πολλές επιχειρήσεις από τους ειδικευμένους εργαζομένους και να ζητήσουν αύξηση στον δικό τους μισθό. Είναι φυσικό λοιπόν να ξεσπάσει μπαράζ αυξήσεων των μισθών σε όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως.

    Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες για κάθε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 1 μονάδα, οι μέσες αμοιβές θα αυξάνονται κατά 0,5 μονάδα. Από αυτή την άποψη, η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,4% αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των μέσων αμοιβών κατά 4,7%. Πολλές εργοδοτικές ενώσεις έχουν διαμηνύσει πως πρέπει να μπει ένα “τέλος” στην μεγάλη δημόσια ενασχόληση με τον κατώτατο μισθό και τα μέτρα εφεξής να αφορούν ιδίως τους μισθούς των εργαζομένων με μισθό πάνω από τον κατώτατο.

    Είναι σημαντικό να υπάρξουν μέτρα περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και των φόρων της εργασίας, με τα οποία μπορούν να αυξηθούν οι καθαρές αποδοχές των εργαζομένων χωρίς να αυξάνεται το συνολικό μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις. Για κάθε 100 ευρώ αύξησης του μισθού ενός στελέχους μιας επιχείρησης με μισθό πάνω 3.000 ευρώ, τα 60 ευρώ περίπου πάνε στα Ταμεία και την εφορία.

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα