Δράσεις που έχει αναπτύξει η Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει φαινόμενα κερδοσκοπίας
Η Κυβέρνηση επιχειρεί την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας σε όλο τα φάσμα της λιανικής και χονδρικής αγοράς καθώς και στην αγορά στερεών και υγρών καυσίμων. Οι βασικές πρωτοβουλίες είναι:
- Πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου και φυτικών ελαίων.
- Πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους από την πώληση ηλεκτρικών συσκευών στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή»
- Πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους από την πώληση καυσόξυλων, πέλλετ, μπρικετών και προσανάμματος.
- Πλαφόν τιμών στα PCR και τα Rapid Tests
- Πλαφόν στα πάγια τέλη ηλεκτρικού ρεύματος και δυνατότητα του καταναλωτή να αλλάζει πάροχο χωρίς πέναλτι.
- Διενέργεια ελέγχων από τη ΔΙΜΕΑ σε τακτική βάση. Συγκεκριμένα: Συνολικός αριθμός ελέγχων για αισχροκέρδεια τους τελευταίους 7 μήνες (μόνο από τη ΔΙΜΕΑ): 1.902 έλεγχοι – 107 βεβαιώσεις προστίμων – 2.330.000 ευρώ σε κυρώσεις βεβαιωθείσες. Εκκρεμεί ακόμα η επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις που υπάρχουν ευρήματα.
Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στην ενέργεια, η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα οικονομικης στήριξης στην Ευρώπη που αγγίζει τα 12,5-13 δισ. ευρώ για το 2022, αντλώντας τα 2/3 των πόρων αυτών από τον εθνικό μηχανισμό -που υιοθέτησε και η Ε.Ε.- για την ανάκτηση υπερεσόδων από τους παραγωγούς ενέργειας και το 1/3 από την υπεραπόδοση της οικονομιας κατα το 2022.