Σε θέση μάχης βρίσκονται οι διαχειριστές των παγκόσμιων μετοχών. H δραματική επιβράδυνση στην οικονομία της Κίνας υπονομεύει τις προοπτικές για τις διεθνείς δραστηριότητες των εταιρειών που συνδέεονται στενά με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Το κάποτε πιο ελπιδοφόρο «στοίχημα» της χρονιάς, ήτοι οι επενδύσεις που συνδέονται με την Κίνα, έχουν μετατραπεί σε βραχνά, καθώς τα μεγάλα προβλήματα στην κινεζική αγορά ακινήτων κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε συστημική κρίση. Ενώ το sell-off έχει επικεντρωθεί -μέχρι στιγμής- στις κινεζικές μετοχές, αυξάνεται η πίεση για τις μετοχές σε Ευρώπη, ΗΠΑ και αλλού στην Ασία, των οποίων οι επιχειρήσεις επηρεάζονται από τη ζήτηση στην Κίνα.
«Ειλικρινά, όλος ο κόσμος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την Κίνα. Οι μεγάλες παγκόσμιες επιχειρήσεις είτε πωλούν στην Κίνα είτε προμηθεύονται από την Κίνα», δήλωσε ο Τζέισον Χσου, επικεφαλής επενδύσεων στην Rayliant Global Advisors. «Αυτές οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναθεωρήσουν σημαντικά προς τα κάτω τα έσοδά τους από την Κίνα για τους επόμενους 12 μήνες».
Η εμπιστοσύνη μεταξύ των επενδυτών, των επιχειρήσεων και των καταναλωτών σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές της Κίνας μειώνεται ραγδαία έπειτα από έναν καταιγισμό αρνητικών ειδήσεων αυτή την εβδομάδα – από τα θλιβερά οικονομικά στοιχεία έως τον σκιώδη τραπεζικό γίγαντα Zhongzhi Enterprise Group που σταμάτησε τις πληρωμές σε χιλιάδες πελάτες και τον προβληματικό όμιλο ακινήτων Country Garden Holdings Co. που πλησιάζει προς τη χρεοκοπία ενός δημόσιου ομολόγου.