«Δουλειά» πιάνει ξανά, μετά τις εκλογές, το ηλεκτρονικό σφυρί για τους οφειλέτες της Εφορίας. Η ΑΑΔΕ σφίγγει τον κλοιό σε όσους έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με το Δημόσιο, δίνοντας προτεραιότητα στους «μεγάλους» και επιστρατεύοντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, από κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και λοιπών περιουσιακών στοιχείων, δημοσίευση ονομάτων έως και πλειστηριασμούς αφού νωρίτερα έχει υπενθυμίσει με αλλεπάλληλες οχλήσεις τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών.
Μέχρι στιγμής, στη λίστα βρίσκονται 50 πλειστηριασμοί ακινήτων οι οποίοι έχουν προγραμματιστεί από τις 28 Ιουνίου έως και τις 26 Ιουλίου 2023 ενώ στο σφυρί βγαίνουν ακίνητα όλων των κατηγοριών από κατοικίες, οικόπεδα και επαγγελματικά κτίρια μέχρι αποθήκες, αγροτεμάχια και χώροι στάθμευσης.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι 3.990.717 φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία και από αυτούς 2.036.867 φορολογούμενοι βρίσκονται υπό την απειλή λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης σε βάρος τους. Ήδη άλλωστε 1.412.322 φορολογούμενοι έχουν υποστεί αναγκαστικά μέτρα για τα χρέη τους. Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη αγγίζουν τα 114 δις. ευρώ, εκ των οποίων περισσότερα από 26 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτα είσπραξης.
Στο εισπράξιμο μέρος των χρεών, εφόσον η ληξιπρόθεσμη οφειλή ξεπερνά τα 500 ευρώ, η ΑΑΔΕ έχει τη δυνατότητα να επιβάλει κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη ή στα χέρια τρίτων, αλλά και κατασχέσεις ακινήτων. Μετά την κατάσχεση των ακινήτων δρομολογούνται οι διαδικασίες για τον πλειστηριασμό. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αποστολή ατομικής ειδοποίησης καταβολής οφειλής/υπερημερίας από τη φορολογική διοίκηση, διαδικασία η οποία δεν αποτελεί προϋπόθεση για την κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια του φορολογούμενου ή τρίτου.