20.5 C
Athens
Sunday, May 5, 2024
More

    Δουλειά και μετά τη σύνταξη για τους Γερμανούς για να τα βγάλουν πέρα

    Εκατομμύρια συνταξιούχοι στη Γερμανία δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, καθώς η σύνταξη τους δεν υπερβαίνει το 48,1% του μισθού που εισέπρατταν ως εργαζόμενοι. Και αυτό ισχύει μόνο μέχρι το 2025, ενώ στη συνέχεια το ποσοστό αυτό μπορεί να αναθεωρηθεί, προς τα κάτω.

    Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή του 2023, η μέση σύνταξη στη Γερμανία φτάνει τα 1.543 ευρώ (μεικτά) μετά από 45 έτη πλήρους απασχόλησης. Αλλά οι “υποσημειώσεις” είναι πολλές. Κατ’ αρχάς η σύνταξη φορολογείται με ενιαίο συντελεστή 14%, ενώ καταβάλλονται και ασφαλιστικές εισφορές. Πολλοί δεν έχουν συμπληρώσει 45 έτη πλήρους εργασίας λόγω ανεργίας, μερικής απασχόλησης ή φροντίδας των παιδιών (κάτι που ισχύει κυρίως για τις γυναίκες), κατά συνέπεια λαμβάνουν μικρότερη σύνταξη.

    Όσοι δεν καλύπτουν τις βασικές ανάγκες, μπορούν να κάνουν αίτηση για ένα επιπλέον κρατικό επίδομα. Το καλοκαίρι του 2023 ο αριθμός των χαμηλοσυνταξιούχων που ζήτησαν το επίδομα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, φτάνοντας τους 680.000 έναντι 414.000 το 2020. Σε αυτή την περίπτωση πάντως, συνυπολογίζεται η συνολική περιουσιακή τους κατάσταση (ακίνητα, έσοδα από ενοίκια, μερίσματα ή άλλες πηγές για τον δικαιούχο και τον ή την σύζυγο).

    Στην πράξη όλα αυτά σημαίνουν ότι 4 στους 10 συνταξιούχους αναγκάζονται να ζήσουν με μηνιαία σύνταξη που δεν υπερβαίνει τα 1.250 ευρώ καθαρά. Αυτό ισχύει για την πλειονότητα των γυναικών (53,5%). Μάλιστα, ο ένας στους τέσσερις συνταξιούχους λαμβάνει σύνταξη χαμηλότερη των 1.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι το ενοίκιο για ένα ευπρεπές διαμέρισμα σε μεγάλες γερμανικές πόλεις αρχίζει από 800-1.000 ευρώ αντιλαμβάνεται κανείς ότι υπάρχει πρόβλημα, το οποίο ασφαλώς οξύνεται όταν ο συνταξιούχος έχει ανάγκη από συνεχή ιατρική παρακολούθηση.

    Push to raise pensions in Germany as more retirees return to work

    Δουλειά και μετά τη σύνταξη

    Μία απλή και εύκολη δυνατότητα για ένα συμπληρωματικό εισόδημα είναι οι περιστασιακές θέσεις εργασίας (mini jobs) με αμοιβή έως 520 ευρώ μηνιαίως. Κατά κανόνα πρόκειται για δουλειές που δεν απαιτούν εξειδίκευση όπως είναι μία ευκαιριακή απασχόληση σε εστιατόρια, καταστήματα ή υπηρεσίες. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι για το ποσό αυτό δεν παρακρατούνται φόροι, ούτε ασφαλιστικές εισφορές.

    Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι εργάζονται. Τον Σεπτέμβριο του 2023 οι συνταξιούχοι άνω των 67 ετών με “mini jobs” ξεπέρασαν τους 1.123.000. Πρόκειται για έναν αριθμό-ρεκόρ. Για το Κόμμα της Αριστεράς τα στοιχεία αυτά είναι “ένα ακόμη σύμπτωμα για την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος”. Το υπουργείο Εργασίας έχει διαφορετική άποψη. Όπως δηλώνει εκπρόσωπός του στο δημοσιογραφικό δίκτυο RND, πολλοί συνταξιούχοι επιλέγουν την ευκαιριακή εργασία όχι για οικονομικούς λόγους, αλλά κυρίως γιατί “αισθάνονται την ανάγκη για μία απασχόληση που δίνει νόημα στην καθημερινότητα ή για να διατηρούν κοινωνικές επαφές ακόμη και μετά τη συνταξιοδότησή τους”.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα