19.8 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    DoValue: Οι προβλέψεις για τα νέα κόκκινα δάνεια 2022- 2024

    Περί 13,8 – 14 δισ. ευρώ υπολογίζει η DoValue την δημιουργία νέων κόκκινων δανείων σε Ελλάδα – Κύπρο για την περίοδο 2022 -2024, σύμφωνα με παρουσίαση της ιταλικής εταιρείας.

    Ειδικότερα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τον ιταλικό όμιλο υπολογίζονται σε Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Κύπρο εκτιμώνται περί τα 197 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 7% αντιπροσωπεύουν οι εκτιμήσεις για Ελλάδα – Κύπρο.

    Οι προβλέψεις της Dovalue βασίζονται σε ανάλυση της PriceWaterHouseCoopers και σε πολλαπλές πηγές συμπεριλαμβανομένων των τοπικών κεντρικών τραπεζών και σε προσομοίωση της Dovalue στηριγμένη σε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τραπεζών EBA από το πρώτο τρίμηνο του 2021.

    Σύμφωνα με την προσομοίωση της ιταλικής εταιρείας για την δημιουργία νέων κόκκινων δανείων, υπάρχουν τρία βασικά σενάρια: Στο πρώτο το ποσοστό αθέτησης υποχρεώσεων φθάνει το 3%, στο δεύτερο που θεωρείται και πιο πιθανό από την εταιρεία το ποσοστό αθέτησης θα κινηθεί μεταξύ 1,5-2% και στην τρίτη εκδοχή, το ποσοστό αθέτησης κινείται στο 1%, σενάριο το οποίο είναι πιο πιθανό, σύμφωνα με την εταιρεία για το 2023 -2024.
    Υπενθυμίζεται ότι, στις αρχές Ιανουαρίου ο πρόεδρος της Dovalue κ. Θ. Καλαντώνης είχε εκτιμήσει τα κόκκινα δάνεια σε 14 δισ. ευρώ βάσει της έρευνας της PriceWaterhouseCoopers.

    Τι λένε οι τράπεζες – ο όγκος των κόκκινων δανείων στις εταιρείες διαχείρισης θα διογκώνεται

    Τα πρώτα στοιχεία για τη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) – λόγω της ενεργειακής κρίσης που συμπιέζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών – έδειξαν και τα στοιχεία της Eurobank καθώς για τρίτο συνεχές τρίμηνο σημειώθηκε ροή ΜΕΑ στα στεγαστικά δάνεια ενω στα καταναλωτικά υπήρξε νέα μειωμένη ροή κόκκινων δανείων σε σχέση με τα τέλη του έτους. Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Φ. Καραβίας, οι νέες εισροές κινούνται χαμηλά και σε απολύτως διαχειρίσιμα επίπεδα, και ο στόχος της επίτευξης της μείωσης του Δείκτη καθυστερήσεων στα τέλη του έτους κάτω απο το 6% είναι εφικτός.

    Όπως πρόσθεσε, όμως, η εικόνα θα αντιστραφεί καθώς: ενεργοποιούνται κρατικά μέτρα για την στήριξη των αυξήσεων στην ενέργεια, οι καταθέσεις παραμένουν σταθερές παρά την άνοδο του πληθωρισμού, η ανεργία υποχωρεί, ενω η ανάπτυξη θα φθάσει στοι 3-3,5% αντισταθμίζοντας μέρος των απωλειών.

    Εάν όμως τα κόκκινα δάνεια παραμένουν προσώρας διαχειρίσιμα από τις ελληνικές τράπεζες αυτό δεν σημαίνει ότι, δεν αποτελούν πρόβλημα για την οικονομία. Ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα δυο επόμενα χρόνια θα προστίθεται στο απόθεμα των 100 δισ. ευρώ που υπάρχουν στις εταιρείες διαχείρισης χρέους.

    Τα εργαλεία (νομοθετικό πλαίσιο) υπάρχουν, ωστόσο η έλλειψη χρηματοδότησης ( για τις επιχειρήσεις ) και οι δυσλειτουργίες (λ.χ εμπλοκές με τα ακίνητα, συμβολαιογράφοι) συνεχίζουν να δυσχεραίνουν την εξυγίανση.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα