Την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκαν αποκλίσεις στο λεγόμενο “Trump trade”. Οι προσδοκίες για πληθωριστική πολιτική και αυξημένα επιτόκια από τη Federal Reserve οδήγησαν την απόδοση των αμερικανικών ομολόγων σε χαμηλότερα επίπεδα και το δολάριο σε υψηλότερα, αλλά οι μετοχές και γενικότερα τα υψηλού κινδύνου περιουσιακά στοιχεία δέχθηκαν πίεση από τα υψηλότερα επιτόκια και υποχώρησαν. Σχεδόν όλα τα σημαντικά νομίσματα υποχώρησαν έναντι του δολαρίου. Η μεγαλύτερη απώλεια καταγράφηκε στη στερλίνα, η οποία επλήγη από απογοητευτικά στοιχεία για την ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αντίθετα, τα νομίσματα του Μεξικού και της Χιλής σημείωσαν μικρή άνοδο.
Η τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να είναι κρίσιμη για το ευρώ και τη στερλίνα, καθώς οι προκαταρκτικοί δείκτες PMI για τη δραστηριότητα του Νοεμβρίου θα ανακοινωθούν την Παρασκευή. Επίσης, ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο για τον Οκτώβριο θα ανακοινωθεί την Τετάρτη. Στις ΗΠΑ, το πρόγραμμα ανακοινώσεων είναι πιο περιορισμένο, με την προσοχή να στρέφεται στην αντίδραση των αγορών ομολόγων στην επιθετική ρητορική της Fed της προηγούμενης εβδομάδας. Παράλληλα, οι αγορές θα αναμένουν διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή των επερχόμενων δασμών από τις ΗΠΑ και τις κινήσεις της Κίνας για την ενίσχυση της οικονομίας.
Στερλίνα
Η στερλίνα αντιμετώπισε δύσκολες στιγμές, φτάνοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Η γενική πτώση των ευρωπαϊκών νομισμάτων επιδεινώθηκε για τη στερλίνα από τα αδύναμα στοιχεία για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου, τα οποία έδειξαν ότι η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό περίπου μισό από τον αναμενόμενο και πλησιάζει σε στασιμότητα. Η αγορά ίσως αντέδρασε υπερβολικά, καθώς το ΑΕΠ είναι ένας δείκτης με καθυστέρηση, και η οικονομία φαίνεται να τα πηγαίνει αρκετά καλά. Επίσης, οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ είναι περιορισμένες και οι δασμοί δεν πρέπει να επηρεάσουν τόσο τη Βρετανία, όσο την Ευρωζώνη. Ωστόσο, οι δείκτες PMI της Παρασκευής αποκτούν ιδιαίτερη σημασία μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη την προηγούμενη εβδομάδα.
Ευρώ
Το ευρώ συνεχίζει να επηρεάζεται από το “Trump trade”, καθώς οι προσδοκίες για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων αυξάνουν τη διαφορά επιτοκίων μεταξύ Ευρωζώνης και ΗΠΑ. Οι αγορές αμφιβάλλουν πλέον για πιθανές μειώσεις επιτοκίων από τη Fed το Δεκέμβριο, ενώ η ΕΚΤ φαινόταν να είναι πιο πιθανό να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στις επόμενες συνεδριάσεις. Το ευρώ αντιμετωπίζει αντίσταση στο επίπεδο του 1,05, καθώς η πτώση του έναντι του δολαρίου υπήρξε έντονη. Αν οι PMI της Ευρωζώνης δείξουν ότι η οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται, έστω και αργά, αυτό μπορεί να αναστρέψει την τάση και να προκαλέσει μια προσωρινή διόρθωση υπέρ του ευρώ.
Δολάριο
Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η μείωση των επιτοκίων το Δεκέμβριο δεν είναι δεδομένη, αναφέροντας ότι πρέπει να επανεκτιμηθεί το εύρος και η διάρκεια των μειώσεων. Οι αγορές αντέδρασαν αμέσως, αν και οι προσδοκίες για υψηλότερα επιτόκια είχαν ήδη αποτυπωθεί, με νέα στοιχεία πληθωρισμού να δείχνουν αύξηση 3-4% στο δομικό σκέλος για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Οι αγορές τώρα εκτιμούν πιθανότητα 60% για μείωση επιτοκίων τον Δεκέμβριο, αν και αυτό εξαρτάται από τα στοιχεία του πληθωρισμού που θα δημοσιευθούν πριν από τη συνεδρίαση της 18ης Δεκεμβρίου. Με τα δεδομένα αυτά, φαίνεται δύσκολο να μειώσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα τα επιτόκια σημαντικά κάτω από το 4%, δεδομένου του πληθωριστικού αντίκτυπου από τους δασμούς και τις φοροελαφρύνσεις που έχει προαναγγείλει ο Τραμπ.