18.3 C
Athens
Friday, May 17, 2024
More

    Δολάριο ως κυρίαρχο νόμισμα ή ο ανταγωνισμός με την Κίνα και οι συνέπειες του πολέμου αναδεικνύουν άλλους δρόμους

    Ο ανταγωνισμός με την Κίνα, οι συνέπειες από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι διαμάχες για άλλη μια φορά για το ανώτατο όριο του χρέους στην Ουάσιγκτον έχουν φέρει νέα δεδομένα στην κατάσταση του δολαρίου ως το κυρίαρχο νόμισμα στον κόσμο.

    Η εξορία της Ρωσίας από τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά συστήματα πέρυσι τροφοδότησε επίσης τις εικασίες ότι οι σύμμαχοι εκτός των ΗΠΑ θα διαφοροποιηθούν από τα δολάρια.

    Υπάρχουν ορισμένα επιχειρήματα για τους λόγους που θα συμβεί η αποδολαριοποίηση – ή, ενδεχομένως, γιατί δεν θα συμβεί.

    Κατάσταση αποθεμάτων

    Το μερίδιο του δολαρίου σε επίσημα συναλλαγματικά αποθέματα υποχώρησε σε χαμηλό 20 ετών 58% το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτή η υποχώρηση φάνηκε πιο έντονη όταν προσαρμόστηκε για τη συναλλαγματική ισοτιμία.

    Το 2022 έφερε μια πολύ απότομη πτώση του μεριδίου του δολαρίου σε πραγματικούς όρους σαν αντίδραση στο πάγωμα του μισού των 640 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Ρωσίας σε χρυσό και συναλλαγματικά αποθέματα μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό πυροδότησε επανεξέταση σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία σχετικά με τη διαφοροποίηση σε άλλα νομίσματα.

    Το μερίδιο του δολαρίου στα συναλλαγματικά αποθέματα των κεντρικών τραπεζών το τελευταίο τρίμηνο του 2022 έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο δύο δεκαετιών, αλλά η κίνηση ήταν σταδιακή και βρίσκεται πλέον σε σχεδόν παρόμοιο επίπεδο με το 1995.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα