17.3 C
Athens
Saturday, May 18, 2024
More

    ΔΟΕ: Προς επιτάχυνση της μετάβασης των ορυκτών καυσίμων

    Τα επόμενα χρόνια πρόκειται να δούμε μια μείωση στη παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου μιας και όλα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα, φαίνεται να επιταχύνουν τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

    Η κατανάλωση θα συνεχίσει να αυξάνεται αλλά με μικρότερο ρυθμό, συγκεκριμένα το 2024 ο ρυθμός αύξησης αναμένεται να μειωθεί στο μισό σε σχέση με τα τελευταία δύο χρόνια και στο τέλος της δεκαετίας πρόκειται να δούμε το τελικό όριο της ζήτησης αφού τα ηλεκτρικά οχήματα θα οδηγήσουν σε πτώση τη ζήτηση για καύσιμα. Βέβαια δεν τίθεται θέμα προσφοράς καθώς η παραγωγική ικανότητα συνεχίζει να αυξάνεται και αυτό θα κρατήσει τις αγορές “επαρκώς εφοδιασμένες” έως το 2028 αναφέρει ο οργανισμός.

    “Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο θα επιβραδυνθεί σχεδόν μέχρις ότου σταματήσει τα επόμενα χρόνια”, ανέφερε ο οργανισμός. “Η στροφή προς μια οικονομία καθαρής ενέργειας επιταχύνει το ρυθμό της, με ορατό το μέγιστο της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου πριν από το τέλος της δεκαετίας“.

    Πηγή: Bloomberg

    Βέβαια, οι βραχυπρόθεσμες και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές διαφέρουν σημαντικά. Ενώ μακροπρόθεσμα βλέπουμε ότι η ζήτηση θα μειωθεί, βραχυπρόθεσμα πρόκειται να γίνει το αντίθετο. Συγκεκριμένα, οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου ενδέχεται να περιοριστούν “σημαντικά” τους επόμενους μήνες, καθώς η κατανάλωση καυσίμων της Κίνας ανακάμπτει από την πανδημία, ενώ οι παραγωγοί του OPEC+ με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία μειώνουν την παραγωγή.

    Επίσης, το επόμενο έτος φαίνεται ότι θα είναι δύσκολο, ιδίως στο δεύτερο εξάμηνο, με τα αποθέματα πετρελαίου να μειώνονται ακόμη και όταν η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης θα μειωθεί στα 860.000 βαρέλια ημερησίως, έναντι 2,4 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως φέτος.

    Ενώ η ζήτηση επιβραδύνεται, οι επενδύσεις σε νέες πηγές ανακάμπτουν. Οι λεγόμενες upstream δαπάνες θα αυξηθούν κατά 11% το 2023 σε υψηλό οκταετίας, στα 528 δισ. δολάρια, συμβάλλοντας στην εξασφάλιση ότι η παραγωγή θα συμβαδίζει άνετα με τη ζήτηση για το υπόλοιπο της δεκαετίας.

    Η παραγωγή θα αυξηθεί κατά 5,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ή περίπου 6%, μέχρι το 2028. Αυτό συμβαδίζει σε γενικές γραμμές με την επέκταση της ζήτησης κατά την ίδια περίοδο χάρη στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και τη Γουιάνα. Η δυναμικότητα στη συμμαχία του OPEC+ θα αυξηθεί κατά μόλις 800.000 βαρέλια ημερησίως, με επικεφαλής τα μεγάλα ονόματα της Μέσης Ανατολής, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα