20 C
Athens
Thursday, November 21, 2024
More

    ΔΝΤ: Πρόταση νέων μέτρων για τα στεγαστικά δάνεια και τους δανειολήπτες

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαπιστώνει σημαντικά βήματα προόδου και εξυγίανσης στην ελληνική οικονομία, προβλέποντας ρυθμούς ανάπτυξης άνω των 2%. Παρ’ όλα αυτά, εκφράζει ανησυχία για τον κίνδυνο μιας νέας κρίσης που ενδέχεται να εισαχθεί, και προτρέπει για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

    Ενδεικτικό της αλλαγής στη στάση του ΔΝΤ είναι η αναφορά, στα πλαίσια της Έκθεσης του άρθρου 4 του Καταστατικού του, στην εκτίμηση και ευγνωμοσύνη για τις «ανοιχτές και παραγωγικές συζητήσεις» που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα.

    Στην πλήρη Έκθεση για τη χώρα μας, παρατηρείται ότι:

    • οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί σημαντικά
    • το πραγματικό ΑΕΠ αυξάνεται πέρα από το επίπεδο προ πανδημίας
    • ο λόγος δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ έχει μειωθεί κάτω από το προ πανδημίας επίπεδο
    • το τραπεζικό σύστημα παρέμεινε ανθεκτικό με βελτίωση των ισολογισμών

    Σύμφωνα με την Έκθεση, προβλέπεται ότι ο δομικός πληθωρισμός θα μειωθεί στο 2% έως το τέλος του 2025. Επιπλέον, προβλέπεται ότι το πραγματικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) θα αυξηθεί σημαντικά κατά 2,5% και 2,0% το 2023 και το 2024 αντίστοιχα. Αναμένεται ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα ενισχυθεί από τη θετική αύξηση των πραγματικών μισθών, ενώ η επενδυτική δραστηριότητα θα συνεχίσει να επεκτείνεται με την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

    Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνεται ότι η οικονομία αντιμετωπίζει ορισμένους κινδύνους, όπως η πιθανή αύξηση των επιτοκίων, ο επίμονος πληθωρισμός και η αύξηση των τιμών των ακινήτων. Σύμφωνα με την Έκθεση, οι τιμές των οικιστικών ακινήτων έχουν αυξηθεί περισσότερο από 50% από το χαμηλό σημείο τους το 2017, παρότι παραμένουν χαμηλότερες από τα επίπεδα πριν από την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση.

    Για αυτούς τους λόγους, υπογραμμίζει την ανάγκη για λήψη μέτρων που αφορούν τους δανειολήπτες σε θέματα στεγαστικών δανείων. Παραδείγματα τέτοιων μέτρων είναι η επιβολή ανώτατων ορίων δανείου σε σχέση με την αξία του ακινήτου και η θέσπιση ανώτατων ορίων για τον δείκτη εξυπηρέτησης του χρέους σε σχέση με το εισόδημα.

    Παράλληλα συστήνει:

    • περισσότερες Επενδύσεις για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση
    • να ενισχυθούν οι κοινωνικές δαπάνες, όπως στοχευμένες κοινωνικές μεταβιβάσεις, οι δαπάνες για Υγεία και Παιδεία
    • μεγαλύτερη ενίσχυση στο «δίχτυ» κοινωνικής ασφάλειας, μεταξύ άλλων μέσω μιας ενιαίας πύλης για προνοιακές παροχές, που θα προστατεύει καλύτερα τους ευάλωτους

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα