Η παγκόσμια οικονομία έχει αποδειχθεί “αναπάντεχα ανθεκτική” παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και τους αντίθετους ανέμους αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του, όπου αναθεωρεί ελαφρώς υψηλότερα την πρόβλεψή του για τον παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης το τρέχον έτος.
Ειδικότερα, το Ταμείο αναμένει πλέον ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί το 2024 με ρυθμό 3,2%, ελαφρώς ταχύτερο κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα από ό,τι περίμενε τον Ιανουάριο, δηλαδή όσο και το 2023, ενώ βλέπει ανάπτυξη 3,2% και το 2025.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Πιερ – Ολιβιέ Γκουρίχνας, ανέφερε ότι τα στοιχεία υποδηλώνουν πως η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς μια “ήπια προσγείωση”, μετά από μια σειρά οικονομικών κρίσεων, και ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της είναι πλέον σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι.
“Παρά τις ζοφερές προβλέψεις, η παγκόσμια οικονομία παραμένει εξαιρετικά ανθεκτική, με τη σταθερή ανάπτυξη και τον πληθωρισμό να επιβραδύνονται σχεδόν τόσο γρήγορα όσο αυξήθηκαν”, ανέφερε σε ανάρτησή του στο blog του Ταμείου.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, τον ρυθμό ανάπτυξης θα τροφοδοτήσουν οι ανεπτυγμένες οικονομίες και κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η οικονομία των οποίων έχει ξεπεράσει τον ρυθμό ανάπτυξης κατά την προ πανδημίας εποχή, όπως και η Ευρωζώνη, που εμφανίζει ισχυρά σημάδια ανάκαμψης. Ωστόσο, επισημαίνει ότι οι πιο αρνητικές προοπτικές για την οικονομία της Κίνας και αυτές άλλων μεγάλων αναδυόμενων χωρών, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους εταίρους τους παγκοσμίως.
Η Κίνα, η οικονομία της οποίας παραμένει ασθενική λόγω της ύφεσης της αγοράς ακινήτων, σύμφωνα με την έκθεση του Ταμείου συμπεριλαμβάνεται στους πιθανούς καθοδικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, μαζί με την άνοδο των τιμών που προκαλούν οι γεωπολιτικές ανησυχίες, τις εμπορικές εντάσεις, τον διαφορετικό ρυθμό αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στις μεγάλες οικονομίες και τα υψηλά επιτόκια.
Στους ανοδικούς ανέμους για την παγκόσμια οικονομία αναφέρει τη χαλάρωση των δημοσιονομικών πολιτικών, την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, που θεωρούνται πιθανοί μοχλοί ανάπτυξης.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα υποχωρήσει σε ετήσια βάση από το 6,8% που ήταν το 2023 στο 5,9% το 2024 και περαιτέρω στο 4,5% το 2025, με τις προηγμένες οικονομίες να επιτυγχάνουν τους στόχους που έχουν θέσει για το επίπεδο του πληθωρισμού ταχύτερα από τις αναδυόμενες και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Όσον αφορά τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα βελτίω την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, η οποία εκτιμά πλέον πως θα τρέχει με ρυθμό 2,7% το τρέχον έτος, αντί ανάπτυξης 2,1% που προέβλεπε τον Ιανουάριο, λόγω της καλύτερης της αναμενόμενης εικόνας που παρουσιάζουν η απασχόληση και οι καταναλωτικές δαπάνες τους τελευταίες μήνες. Εκτιμά ότι ο καθυστερημένος αντίκτυπος της νομισματικής και δημοσιονομικής σύσφιξης θα επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης στο 1,9% το 2025, που είναι όμως υψηλότερος από το 1,7% που εκτιμούσε τον Ιανουάριο.
Ωστόσο, οι τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ καταδεικνύουν έντονες αποκλίσεις σε σύγκριση με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωζώνης, για την οποία αναθεώρησε ελαφρώς χαμηλότερα την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης το τρέχον έτος. Ειδικότερα, το Ταμείο αναμένει ότι η Ευρωζώνη θα αναπτυχθεί κατά 0,8% φέτος, έναντι ανάπτυξης 0,9% που ανέμενε τον Ιανουάριο, κυρίως λόγω του ασθενικού καταναλωτικού κλίματος στη Γερμανία και τη Γαλλία.
Ελαφρώς χαμηλότερα αναθεώρησε και την πρόβλεψή του για την οικονομία της Βρετανίας, η οποία εκτιμά πλέον ότι θα αναπτυχθεί κατά 0,5% φέτος, αντί ανάπτυξης 0,6% που προέβλεπε τον Ιανουάριο, καθώς η χώρα συνεχίζει να ταλανίζεται από τα υψηλά επιτόκια και τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.