Έντονη διπλωματική κινητικότητα επιδεικνύει η Αθήνα στον απόηχο της δημόσιας αντιπαράθεσης Δένδια-Τσαβούσογλου, με τον υπουργό Εξωτερικών να πραγματοποιεί χθες επίσκεψη για διαβουλεύσεις στο Κάιρο και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να υποδέχεται την ερχόμενη Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Με τους εσωτερικούς και διεθνείς παρατηρητές να αναρωτιούνται εάν η δημόσια σύγκρουση Δένδια-Τσαβούσογλου στην Άγκυρα προοιωνίζεται νέα κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά, ο Έλληνας ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών θα βελτιωθούν. «Παρά τη δημόσια προβολή που δόθηκε στη συνάντηση, η επίσκεψη αυτή μπορεί να αποτελέσει την πρώτη πράξη σταδιακής βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία», ανέφερε σε συνέντευξή του στον κυριακάτικο Τύπο ο κ. Δένδιας. Υπενθύμισε μάλιστα ότι προσκάλεσε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επισκεφθεί την Αθήνα και σημείωσε ότι αυτή η εξέλιξη μπορεί να συνεισφέρει στην προετοιμασία μιας συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Πάντως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέα φραστικά επεισόδια. «Δεν είναι δυνατόν να κρύψουμε κάτω από το χαλί τα ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετική αντίληψη και προσέγγιση», είπε.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε, πάντως, πως στη συνάντηση με τον κ. Τσαβούσογλου «υπήρξε όντως διαφοροποίηση», «παρά το πολύ καλό κλίμα που είχε δημιουργηθεί κατά τις συνομιλίες μου». «Κάθε πλευρά εξέφρασε τις θέσεις της, τόσο κατά τις συνομιλίες όσο και δημοσίως. Στο πλαίσιο αυτό ανέπτυξα τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας, οι οποίες είναι εξάλλου γνωστές. Ήταν εμφανές ότι δεν υπάρχει σύγκλιση σε αρκετά ζητήματα», τόνισε. Εξήγησε, ωστόσο, ότι σκοπός της επίσκεψης στην Άγκυρα «ήταν να αναζητηθούν προοπτικές για μια θετική ατζέντα με την Τουρκία, προκειμένου να υπάρξει, σε πρώτη φάση, ένα κλίμα αποκλιμάκωσης, όχι συμφωνία».
Χθες ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε το Κάιρο όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι στο πλαίσιο μιας συνομιλίας διάρκειας μιάμισης ώρας που έγινε σε εξαιρετικό κλίμα. Ο κ. Σούκρι υπογράμμισε τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και τις τριμερείς σχέσεις με την Κύπρο και αναφέρθηκε στη δυνατότητα περαιτέρω ενδυνάμωσης των σχέσεων αυτών. «Οι σχέσεις αυτές αποτελούν ισχυρή απόδειξη των δεσμών που βασίζονται στη φιλία και τη συνεργασία των δύο χωρών, οι οποίες μοιράζονται τις ίδιες αξίες ζώντας στην ίδια περιοχή και αποσκοπούν στο κοινό όφελος», είπε ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ. Από την πλευρά του ο κ. Δένδιας αποκάλεσε «καλό φίλο» του τον κ. Σούκρι και σημείωσε ότι στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκαν διμερή ζητήματα, θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, η κατάσταση στη Λιβύη και «πώς μπορούμε να διευκολύνουμε την ενδιάμεση κυβέρνηση της Λιβύης να οδηγηθεί γρήγορα σε εκλογές».
«Ώρα» Κυπριακού
Διπλωματικό πυρετό προκαλεί, όμως, στην Αθήνα και η πενταμερής διάσκεψη που θα διεξαχθεί στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου για το Κυπριακό. Στο πλαίσιο της κοινής προετοιμασίας Ελλάδας – Κύπρου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έρθει την Τετάρτη 21 Απριλίου στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Την επίσκεψη Αναστασιάδη προανήγγειλε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανέφερε ότι η Κύπρος επεξεργάζεται όλα τα σενάρια με στόχο να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. «Για μας θετικό αποτέλεσμα είναι η επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί που έμειναν στον Γκραν Μοντανά με έναν και μοναδικό στόχο τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».
Πάντως, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις που γίνονται από την τουρκική πλευρά «δικαιολογημένα δημιουργούν ένα αίσθημα απαισιοδοξίας», παραπέμποντας ουσιαστικά στην τουρκική αξίωση για «λύση» υπό τη μορφή των δύο κρατών. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η Λευκωσία δεν πρόκειται να εμπλακεί σε καμία συζήτηση η οποία θα αφορά την αλλαγή της «μορφής λύσης» του Κυπριακού.
πηγή:www.naftemporiki.gr