Διπλωματικό επεισόδιο σημειώθηκε κατά την άφιξη του Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη της Λιβύης, με αποτέλεσμα ο υπουργός Εξωτερικών να μην αποβιβαστεί καν από το κυβερνητικό αεροσκάφος. Αιτία αποτέλεσε το γεγονός ότι στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε η υπερεσιακή υπουργός Εξωτερικών, Naila Magnus, η οποία είχε υπογράψει, τον Οκτώβριο, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, τη συμφωνία για έρευνες στην περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.
Από την ελληνική πλευρά γίνεται λόγος για προσπάθεια από την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης, που είναι γνωστή για τους δεσμούς της με την Τουρκία, να «παγιδεύσει» τον Νίκο Δένδια, ώστε να εκβιάσει κατάστασεις.
Υπενθυμίζεται πως η θέση της Αθήνας, με την οποία ευθυγραμμίζεται και η Αίγυπτος, είναι η πως η θητεία της κυβέρνησης της Τρίπολης έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν το μέλλον της χώρας αλλά αντίθετα η μοναδική αποστολή της είναι να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, κάτι που συνεχώς μεταθέτει.
Η πραγματικότητα είναι ότι αΑρχικά, η μετάβαση στην Τρίπολη δεν περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών για την επίσκεψη του στη Λιβύη. Ωστόσο, το αεροδρόμιο της Τρίπολης προστέθηκε την τελευταία στιγμή κι έπειτα από αίτημα για συνάντηση που υπέβαλε ο πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου της χώρας, Mohamed al-Menfi.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας είχε διευκρινίσει ότι αποκλείεται να συναντηθεί με ανθρώπους της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Λιβύης. Κάτα συνέπεια, οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Δένδια με Mohamed al-Menfi.
Ωστόσο, στο αεροδρόμιο της Τρίπολης τον Νίκο Δένδια περίμενε η υπουργός Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης, Naila Magnus.
Αποτέλεσμα, ο υπουργός Εξωτερικών να μην αποβιβαστεί.
Τελικά, αποφασίστηκε η ακύρωση της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στην Τρίπολη και η συνέχιση του ταξιδιού στη Βεγγάζη.
Η προκλητικότητα της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Λιβύης, όμως, δεν περιορίστηκε στο περιστατικό με την υπηρεσιακή υπουργό Εξωτερικών. Ειδικότερα, οι λιβυκές αρχές αρνούνταν να εγκρίνουν το σχέδιο πτήσης για Βέγγαζη που υπέβαλε το ελληνικό κυβερνητικό αεροσκάφος.
Τελικά, το αεροπλάνο απογειώθηκε με καθυστέρηση και μέσω του FIR Μάλτας έφτασε μέχρι τον εναέριο χώρο πάνω από την ανατολική Λιβύη προκειμένου να προσγειωθεί τελικά στη Βεγγάζη. Εκεί, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Aguila Saleh Issa, καθώς και με άλλους Λίβυους αξιωματούχους.