13.9 C
Athens
Sunday, December 10, 2023
More

  Δήμος Αθηναίων: Έκθεση με έργα Ελληνίδων γυναικών του 20ού αιώνα

  Ο Δήμος Αθηναίων διοργανώνει μια μεγάλη σπονδυλωτή έκθεση, μέσα από την οποία θέλει να προβάλλει στο κοινό, το εικαστικό έργο γυναικών εικαστικών του 20ου αιώνα. Η συγκεκριμένη έκθεση θα ανοίξει τις πύλες της στις 26 Σεπτεμβρίου και θα φιλοξενείται στην Πινακοθήκη του Δήμου μέχρι τις 26 Νοεμβρίου. Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Στη σκιά».

  Οι γυναίκες εικαστικοί ήταν πολλές, αλλά έμειναν στη σκιά των ανδρών συναδέλφων τους, οι οποίοι καθόριζαν τάσεις, δημιουργούσαν «όνομα» και έμεναν τελικά στην ιστορία. Ξεκινώντας από την παλαιότερη, Θάλεια Φλωρά-Καραβία και καταλήγοντας ως την Όπυ Ζούνη, η έκθεση περιλαμβάνει έργα από συνολικά 120 ζωγράφους και γλύπτριες γεννημένες μεταξύ 1871 και 1941.

  Το πρώτο μέρος της έκθεσης περιλαμβάνει έργα από καλλιτέχνιδες οι οποίες γεννήθηκαν μεταξύ 1871 και 1910. Σε αυτό το μέρος συναντάμε πρωτοπόρους που έδρασαν το πρώτο μισό του 20ού αιώνα και είχαν σημαντική παρουσία στον Μεσοπόλεμο. Ανάμεσά τους η Μαρία Ιγγλέση, η Σοφία Λασκαρίδου, η Μαρία Λύτρα, η Κούλα Στεφάνου, η Αθηνά Ταρσούλη, η Φιφή Τσίλλερ, η Αγγελική Χατζημιχάλη. Επίσης, δημιουργούς που άφησαν ισχυρό αποτύπωμα τις δεκαετίες 1950 και 1960, όπως η Λιλή Αρλιώτη, η Κούλα Μαραγκοπούλου, η Αγλαΐα Παπά και η Σελέστ Πολυχρονιάδη.

  Πηγή έμπνευσης

  Γενικότερα το ελληνικό τοπίο αποτέλεσε διαρκής έμπνευση για το περιεχόμενο των έργων τους, όπως επίσης το ταπεινό αντικείμενο που μπορεί να αποτελέσει αφορμή για δημιουργία. Η αττική εξοχή, τα μνημεία, οι Μονές, τα ανόθευτα ελληνικά νησιά, οι νεκρές φύσεις, τα παλιά αθηναϊκά σπίτια, τα λουλούδια, το γυμνό γυναικείο σώμα, οι προσωπογραφίες, τα εσωτερικά, εντυπώσεις και σκηνές από την καθημερινή ζωή παρελαύνουν στους πίνακές τους.

  Παράλληλα, η αφομοίωση των κινημάτων τέχνης είναι έκδηλη, όπως επίσης και το ενδιαφέρον τους για τη λαογραφία. Πολλές από αυτές τις καλλιτέχνιδες  είχαν εκθέσει μαζί έργα τους στο Λύκειο των Ελληνίδων, στις Πανελλήνιες Εκθέσεις του Ζαππείου, στο Πρακτορείο Πνευματικής Συνεργασίας, στον Ελληνοσοβιετικό Σύνδεσμο και σε αίθουσες Δημοτικών Βιβλιοθηκών, ενώ κάποιες συμμετείχαν στην ίδια ομάδα και στις εκθέσεις της.

  Έτσι στην τωρινή έκθεση παρουσιάζονται έργα, που εκτέθηκαν στις πρώτες Πανελλήνιες Καλλιτεχνικές Εκθέσεις, σε ιδιωτικές αίθουσες τέχνης (Ζυγός, Στρατηγοπούλου) και στην «Έκθεση Μακεδόνων ζωγράφων» (1953) τα οποία αγοράστηκαν από τον Δήμο Αθηναίων.

  Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφουν ο Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης, επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ και η Κάλλη Πετροχείλου, Εικαστικός, Έφορος της Πινακοθήκης Δήμου Αθηναίων.

  Η έκθεση πραγματοποιείται με την πολύτιμη συμβολή του συντηρητή έργων τέχνης της Πινακοθήκης Κώστα Νικάκη.

  Όλα τα έργα προέρχονται από τη συλλογή της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων, ενώ η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

  Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων: Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή, Μεταξουργείο
  Έκθεση: «Στη σκιά», Έργα γυναικών από τη Συλλογή της Πινακοθήκης Δήμου Αθηναίων
  Διάρκεια: 26 Σεπτεμβρίου – 26 Νοεμβρίου
  Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 11:00 – 19:00, Κυριακή 10:00 – 16:00, Δευτέρα κλειστά

  Τελευταία Άρθρα

  spot_img

  Σχετικά Άρθρα