Κορυφαίοι Έλληνες και Τούρκοι χειρουργοί έβαλαν τις τελευταίες τρεις ημέρες στο «μικροσκόπιο» τις ενδοκρινολογικές παθήσεις, δηλαδή εκείνες του θυρεοειδούς αδένα, των παραθυρεοειδών, των επινεφριδίων και της ενδοκρινικής μοίρας του παγκρέατος, εστιάζοντας στην αντιμετώπισή τους με σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές. Από πλευράς επιστημονικής το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινικής Χειρουργικής που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Χειρουργικής των Ενδοκρινών Αδένων κρίθηκε απόλυτα επιτυχές.
Θα μπορούσε να ειπωθεί το ίδιο και με γνώμονα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο ιατρικό πεδίο. «Η τουρκική συμμετοχή των χειρουργών ενδοκρινολόγων ήταν μονόδρομος έπειτα από τέσσερις δεκαετίες συνεργασίας και ανταλλαγής γνώσεων με τους Έλληνες» λέει στο protothema.gr, ο πρόεδρος του Συνεδρίου, καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κ. Δημήτριος Λινός.
Μάλιστα, επισημαίνει ότι στο πλαίσιο του Συνεδρίου οι Έλληνες επιστήμονες είδαν με ενδιαφέρον τον Τούρκο καθηγητή Mehmet Haberal εκτός από καταξιωμένο γιατρό, και ως πρύτανη του ιδιωτικού, μη κερδοσκοπικού Πανεπιστημίου Βασκέντ της Άγκυρας, στο οποίο φοιτούν 10.000 φοιτητές και εργάζονται 12.000 ακαδημαϊκοί και διοικητικοί. «Η δημιουργία και στην Ελλάδα μιας Αγγλόφωνης Ιατρικής Σχολής, μη Κερδοσκοπικής, μπορεί να μας βάλει ακόμη πιο δυνατά στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη» εκτιμά ο κ. Λινός.
-Κύριε καθηγητά, πώς χαρακτηρίζετε το επίπεδο της Χειρουργικής του θυρεοειδούς και των παραθυρεοειδών αδένων στη χώρα μας, που κατέλαβαν και το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών του συνεδρίου;
Οι Έλληνες Χειρουργοί του θυρεοειδούς θεωρούνται από τους καλύτερους διεθνώς. Δεν είναι τυχαίο ότι προ ολίγων ετών εξελέγην Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών αδένων στην οποία ανήκουν οι καλύτεροι χειρουργοί θυρεοειδούς από όλο τον κόσμο. Ούτε είναι τυχαίο ότι έχουμε μέχρι σήμερα οργανώσει τέσσερα μεγάλα διεθνή εκπαιδευτικά Courses στα οποία εκπαιδεύτηκαν σε όλες τις παθήσεις των Ενδοκρινών Αδένων χειρουργοί από Ελλάδα και άλλες χώρες. Τέλος δεν είναι τυχαίο ότι το 2020 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το επόμενο Ευρωπαϊκό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων με Προέδρους τους κορυφαίους Έλληνες συναδέλφους μου, κ.κ Ρουκουνάκη και Βαμβακίδη. Εξάλλου στην χειρουργική των Ενδοκρινών Αδένων ανήκει και η σύγχρονη χειρουργική θεραπεία των παθήσεων των επινεφριδίων. Εδώ ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Ενδοκρινών Αδένων κ. Γ. Ζωγράφος έχει τόσο μεγάλη εμπειρία από τις λαπαροσκοπικές επινεφριδεκτομές που λίγοι συνάδελφοι την έχουμε διεθνώς!
– Η ανταλλαγή γνώσης και τεχνικών μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών χαρακτηρίζει τα συνέδρια της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής των Ενδοκρινών Αδένων. Πώς αποφασίσατε την τουρκική συμμετοχή στο εφετινό συνέδριο;
Η συνεργασία με τους Τούρκους συνάδελφους μας χρονολογείται από την δεκαετία του 1980 και κάθε χρόνο γίνεται και πιο δυνατή και πιο ουσιαστική. Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης Erol Duren που γεννήθηκε στην Σμύρνη το 1929 ήταν ο πρωτοπόρος αυτής της στενής φιλίας μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων χειρουργών. Γι’ αυτό και με μεγάλη χαρά του απένειμα το χρυσό μετάλλιο της Εταιρείας μας μαζί με τον Καθηγητή και Πρύτανη του Πανεπιστημίου Βασκεντ της Άγκυρας, Mehmet Haberal που ήταν ο προσκεκλημένος ομιλητής στην Τελετή Έναρξης. Ο Καθηγητής της Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Ege της Σμύρνης, Ozer Makay που αποκαλείται «αδελφός» από πολλούς Έλληνες χειρουργούς ήταν για μια ακόμη φορά η κινητήρια δύναμη της σύγχρονης συνεργασίας Ελλήνων και Τούρκων Χειρουργών.
– Περιγράφετε μια βαθιά και ειλικρινή φιλία μεταξύ των γιατρών των δύο χωρών. Όμως σε πολιτικό επίπεδο οι σχέσεις των δύο χωρών είναι εντελώς διαφορετικές.
Προσπαθούμε να αφήνουμε τους πολιτικούς μακριά από τις επιστημονικές και ανθρώπινες σχέσεις μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο καθηγητής Haberal τον οποίο το Αμερικανικό Κολέγιο Χειρουργών τίμησε με την ανώτατη διάκριση του επίτιμου μέλους του όταν φυλακίστηκε σαν μέλος της «υπόθεσης Ergenekon». Και για την οποία δικαιώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας τον Απρίλιο 2014. Ο Καθηγητής Haberal πέρασε 4,5 χρόνια στην φυλακή, αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να συνεχίζει να στηρίζει το μη κερδοσκοπικό Πανεπιστήμιο Βασκέντ στην Άγκυρα που ο ίδιος είχε ιδρύσει το 1999. Σε μια πρόσφατη επίσκεψη μου στην Άγκυρα, μαζί με αρκετούς Αμερικανούς και Ευρωπαίους Καθηγητές εντυπωσιαστήκαμε από αυτό το μοντέρνο Πανεπιστήμιο, με τους 10.000 φοιτητές και τους 12.000 Ακαδημαϊκούς και διοικητικούς. Ο Καθηγητής Haberal μου είπε: «Μακριά από τους πολιτικούς, Δημήτρη. Όταν κάνουμε κάτι για το καλό των άλλων, θα πάει καλά. Αν το κάνουμε για τον εαυτό μας, δεν θα προχωρήσει».
-Ποια είναι η γνώμη σας για τη μαζική φυγή των Ελλήνων ιατρών στο εξωτερικό την περίοδο της οικονομικής κρίσης;
Πιστεύω ότι η εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των Ελλήνων ιατρών στα καλά εκπαιδευτικά κέντρα, ιδίως των ΗΠΑ, είναι ό,τι καλύτερο για τους ίδιους και για τη χώρα μας. Για να μπορέσει ένας ξένος γιατρός να εκπαιδευθεί στην Αμερική απαιτείται να επιτύχει προηγουμένως σε δύσκολες εξετάσεις -οι Έλληνες που δίνουν με επιτυχία αυτές τις εξετάσεις dυνήθως ακολουθούν μια λαμπρή πορεία και στην Αμερική και διεθνώς. Ακόμα και αν δεν επιστρέψουν στην Ελλάδα αποτελούν για μας τους καλύτερους Ακαδημαϊκούς Πρεσβευτές και διευκολύνουν την εκπαίδευση τόσο των Ελλήνων φοιτητών της Ιατρικής όσο και των νέων ιατρών. Βέβαια το διαχρονικό αίτημα, το δικό μου και των Ελλήνων Επιστημόνων της Διασποράς είναι η δημιουργία μιας Αγγλόφωνης Ιατρικής Σχολής, μη Κερδοσκοπικής, που θα επιτρέπει την πιο άνετη και πιο ουσιαστική συνεργασία των φοιτητών και νέων Ελλήνων γιατρών με τους διεθνώς καταξιωμένους Έλληνες Καθηγητές και Ερευνητές της Διασποράς. Έτσι το όνομα της Ελλάδος, που την τελευταία αυτή περίοδο της οικονομικής κρίσης έχει υποστεί ένα πλήγμα, θα ξαναγίνει πάλι ένα brand name ποιότητας, ώστε να προσελκύσει ξένους επιστήμονες και ασθενείς στην χώρα μας για καλύτερη ακαδημαϊκή και κλινική διεθνή παρουσία.