14.2 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Δηλώσεις Χρ.Σταϊκούρα για την δημοσιονομική στήριξη

    Η δημοσιονομική στήριξη θα πηγαίνει χέρι- χέρι με τη δημοσιονομική υπευθυνότητα

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας,μίλησε χθες στην Adam Smith Business School του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης.Το θέμα ήταν “Σχεδιάζοντας και υλοποιώντας οικονομική πολιτική σε εποχές προκλήσεων: Ελλάδα, 2019-2022”.

    Ανέλυσε τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής που σχεδίασε και υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση την τελευταία τριετία.Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει πετύχει- παρά τις πρωτόγνωρες, εξωγενείς δυσκολίες- πολύ θετικά αποτελέσματα.

    Ο κ. Σταϊκούρας, ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήριά του για τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

    Ανέφερε ότι η θητεία του ως υπουργού Οικονομικών υπήρξε εξαρχής γεμάτη προκλήσεις. Εξήγησε ότι τον Ιούλιο 2019 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αμέσως μόλις ανέλαβε καθήκοντα, έθεσε σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο, συνεκτικό σχέδιο. Στόχος ήταν η επίτευξη υψηλής, διατηρήσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.

    Στο πλαίσιο αυτό, υλοποίησε άμεσα κομβικές μεταρρυθμίσεις. Επίσης έλαβε φιλοαναπτυξιακές νομοθετικές πρωτοβουλίες.Οι πρωτοβουλίες αυτές διαμόρφωσαν ένα ιδιαίτερα θετικό οικονομικό και επενδυτικό κλίμα.

    Ωστόσο στις αρχές του 2020 η πανδημία του κορονοϊού αποτέλεσε για την Ελλάδα, όπως και για όλες τις χώρες ένα ισχυρό σοκ.

    Για το λόγο αυτό ελήφθησαν μέτρα για την προστασία του εισοδήματος των πολιτών και τη διαφύλαξη του παραγωγικού ιστού της οικονομίας.Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίστηκε η δημοσιονομική αξιοπιστία της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Τέλος αξιοποιήθηκε ο μέγιστος βαθμός συντονισμού με τους εταίρους μας στην ευρωζώνη και την Ε.Ε.

    Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε ο υπουργός, ελήφθη ένα ευρύ πλέγμα άμεσων, προσωρινών και στοχευμένων μέτρων στήριξης, συνολικού ύψους 43 δισ. ευρώ.

    Ταυτόχρονα συνεχίστηκε το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης. Έτσι η χώρα μας κατάφερε να καταγράψει ανάπτυξη τύπου “V” το 2021.

    Οι επενδύσεις και οι εξαγωγές ενισχύθηκαν.Το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών στηρίχθηκε και το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε.Επίσης τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν.Αυξήθηκαν οι τραπεζικές καταθέσεις δραστικά και η ανεργία συρρικνώθηκε.Ανέφερε:

    “Όλα αυτά τα επιτεύγματα οφείλονται και βασίζονται στην εφαρμογή μιας συνετής, συνεκτικής, φιλομεταρρυθμιστικής, φιλοαναπτυξιακής και διορατικής οικονομικής πολιτικής”

    Είπε επίσης ότι υπό τις παραπάνω συνθήκες, “η “μεγάλη εικόνα” της ελληνικής οικονομίας το 2021 ήταν θετική.

    Ωστόσο, προέκυψε μια νέα εξωγενής πρόκληση:

    Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις συνακόλουθες επιπτώσεις της στο ενεργειακό πεδίο και στον πληθωρισμό.

    “Σε εθνικό επίπεδο, προσπαθούμε να περιορίσουμε τον αντίκτυπο του τεράστιου ενεργειακού σοκ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.Για τον λόγο αυτό δόθηκαν επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.Αυτό οφέλησε  τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού”.

    Για τον σκοπό αυτό η κυβέρνηση δημιούργησε έναν μηχανισμό αξιοποίησης των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών.Αξιοποίησε πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και πόρους του κρατικού προϋπολογισμού.

    “Η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ήταν μέχρι τώρα εφικτή”

    Ο λόγος ήταν ότι το  2022 είχαμε υψηλότερα του αναμενομένου δημόσια έσοδα.Αυτό συνέβει χάρη στη μεγαλύτερη, σε σχέση με τις εκτιμήσεις, ανάπτυξη. Αυτό μας επιτρέπει να παρέχουμε αυτές τις ενισχύσεις, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους μας. Και κατ’ αυτόν τον τρόπο θα κινηθούμε στο μέλλον. Η δημοσιονομική στήριξη θα πηγαίνει χέρι- χέρι με τη δημοσιονομική υπευθυνότητα. Θα προσφέρεται στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Πάντα βέβαια χωρίς να διακυβεύεται η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους μας.

    Ο κ. Σταϊκούρας έκανε ειδική μνεία

    • στην εντατική υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
    • στην ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος,
    • στη διατήρηση της ισχυρής μεταρρυθμιστικής δυναμικής
    • στην εφαρμογή μιας πολύ αποτελεσματικής στρατηγικής διαχείρισης του δημοσίου χρέους.

    Επίσης ανέπτυξε τα χαρακτηριστικά που πιστοποιούν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους

    “Όπως έχουμε ανακοινώσει, στο τέλος του έτους, θα προχωρήσουμε στην πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων που συνάφθηκαν στο πλαίσιο του 1ου προγράμματος προσαρμογής”.

    Υπογράμμισε δε, ότι “με την παραπάνω πολιτική, η ελληνική οικονομία κατάφερε να επιδείξει αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα το 2022”, με σχεδόν διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ευρωζώνης το α’ εξάμηνο του έτους, περαιτέρω μείωση της ανεργίας και του δημοσίου χρέους και σταδιακή αύξηση της βιώσιμης παροχής πιστώσεων από το τραπεζικό σύστημα.

    “Εν ολίγοις, όπως το 2020 και το 2021, η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί την έκπληξη μεταξύ των οικονομιών της Ε.Ε. το 2022”, τόνισε

    Πρόσθεσε:

    “Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχουμε πετύχει, δεν μπορούμε, όμως, να υποβαθμίζουμε τους σημαντικούς κινδύνους”, εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού.Ιδίως, λόγω των υψηλών τιμών στην αγορά ενέργειας.

    “Πιστεύουμε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς αυτές τις προκλήσεις μόνη της.

    Χρειάζεται να συντονιστούμε όσο περισσότερο είναι εφικτό, όχι μόνο στην οικονομική αλλά και στην ενεργειακή πολιτική”.Αναφέρθηκε και στις σχετικές προτάσεις που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Συνοψίζοντας, επεσήμανε ότι

    “Η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής.

    Τα τελευταία τρία χρόνια, ακολουθούμε αυτή την προσέγγιση, επιδεικνύοντας, σύμφωνα με όλες τις αξιολογήσεις, πολύ θετικά αποτελέσματα. Ξέρουμε πού βρισκόμαστε, ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε και ξέρουμε πώς θέλουμε να πάμε εκεί!

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα