20.4 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Διεθνής Μέρα Μουσείων: Ελεύθερη είσοδος σε όλα τα Μουσεία

    Διεθνής Μέρα Μουσείων: Ελεύθερη είσοδος σε όλα τα Μουσεία

    Η πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του ICOM, η Τ. Χατζηνικολάου, δήλωσε «Τα μουσεία άλλαξαν και στο μέλλον θα λειτουργούν με άλλους όρους».

    Τα μουσεία της Ελλάδας μένουν, σήμερα 18 Μαΐου Διεθνή Μέρα Μουσείων, ανοικτά με ελεύθερη είσοδο. Το  ICOΜ κάθε χρόνο διαλέγει ένα ειδικό θέμα που αφορά τα μουσεία και τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία. Το φετινό θέμα είναι «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση», θέμα που μας κάνει να αναζητήσουμε  το ρόλο των μουσείων στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας.

    «Είναι γεγονός ότι η παρατεταμένη κρίση της Covid-19 αιφνιδίασε και έπληξε με πρωτοφανή και βίαιο τρόπο ολόκληρο τον πλανήτη, επηρεάζοντας κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής, με ιδιαίτερα βαρύ αντίκτυπο στη λειτουργία των μουσείων.Η ψηφιακή στροφή που σημειώθηκε βοήθησε τα Μουσεία να μην παραμείνουν σιωπηλά, ενώ συχνά κατάφεραν να αγγίξουν και ένα απομεμακρυσμένο κοινό. Δύο έρευνες που πραγματοποίησε το ICOM για τις συνέπειες της πανδημίας απέδειξαν ότι τα μουσεία άλλαξαν και στο μέλλον θα λειτουργούν πλέον με άλλους όρους. Αυτούς τους όρους καλούμαστε να διερευνήσουμε με το θέμα του φετινού εορτασμού. Ένα όμως είναι βέβαιο: Τα μουσεία, τα οποία θεωρούνται από τη μουσειακή κοινότητα ως “ο καθρέφτης της κοινωνίας” συνειδητοποίησαν ότι πρέπει να διευρύνουν τον κοινωνικό τους ρόλο και να καταστήσουν την κοινωνία των πολιτών συμμέτοχο και συνδιαμορφωτή των δράσεων που αναλαμβάνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Τέτη Χατζηνικολάου, Ιστορικός – Εθνολόγος, πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM).

    Είναι λοιπόν κατανοητό ότι απαιτούνται νέες προσεγγίσεις για τη διάδοση της μουσειακής εμπειρίας που θα την καταστήσουν προσιτή και ευχάριστη σε όλες τις κατηγορίες κοινού», τόνισε η πρόεδρος του (ICOM), συνεχίζοντας ότι «η ψηφιακή στροφή είναι μια πραγματικότητα. Η σχέση μουσείων και νέων τεχνολογιών ανοίγει σημαντικές προοπτικές. 

    «Οι ψηφιοποιημένες συλλογές που προβάλλονται διαδικτυακά γίνονται κτήμα όλων μας. Ένα τοπικό μουσείο μέσω του διαδικτύου ξεπερνά το χωρικό του πλαίσιο και ανοίγεται στον κόσμο. Μια περιοδική έκθεση που προβάλλεται στο διαδίκτυο μπορεί να κινήσει το ενδιαφέρον πολλών κατηγοριών κοινού. Διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια και άλλο υλικό έχουν τη δύναμη να μεταδώσουν ευχάριστα τη γνώση και να προσελκύσουν τους μαθητές, γιατί μιλούν τη δική τους γλώσσα. Τα “εικονικά” μουσεία δημιουργούν επίσης μια νέα πραγματικότητα. Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι τα μουσεία εξ ορισμού συλλέγουν, μελετούν και αναδεικνύουν τον υλικό πολιτισμό της ανθρωπότητας. Σε εμάς εναπόκειται, λοιπόν, να βρούμε το κατάλληλο μείγμα μεταξύ υλικού και άυλου κόσμου», υπογράμμισε η κα Χατζηνικολάου.

    Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων καθιερώθηκε τη 18η Μαΐου από το 1977, με στόχο αυτή η μέρα να φέρνει τα μουσεία κοντά στους πολίτες, στα πλαίσια της συνεχούς μόρφωσης και αλληλεπίδρασης των λαών.

    Το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει τον Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σ’ όλη την Ελλάδα.

    «Όπως είναι γνωστό, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM, ανάλογα με το θέμα του εορτασμού, επιλέγει κάθε χρόνο ένα μουσείο ως τιμώμενο, το οποίο αποτελεί το επίκεντρο του εορτασμού. Φέτος τιμώμενο θα είναι το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Παλαιά Βουλή) λόγω του σημαντικού επιστημονικού και κοινωνικού του ρόλου, αλλά και των επετειακών δράσεων που έχει σχεδιάσει και πραγματοποιεί στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες αποτελούν αφορμή για αναστοχασμό της Ελληνικής Ιστορίας», επισήμανε για το τιμώμενο μουσείο η κ. Χατζηνικολάου.

    Η ελεύθερη είσοδος σε μουσεία και υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους πραγματοποιούνται από πολυάριθμους φορείς σε όλη την Ελλάδα και φέτος διαδικτυακά λόγω του Covid. Οι εκδηλώσεις έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Τμήματος του ICOM.
    Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα