25.6 C
Athens
Friday, September 20, 2024
More

    Διεθνής Αμνηστεία για Ρωσία: Πανομοιότυπες τακτικές με Συρία και Τσετσενία

    Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι «μια επανάληψη αυτού που έχουμε δει στη Συρία», υπογράμμισε η Διεθνής Αμνηστία.

    Βρισκόμαστε εν μέσω σκόπιμων επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές», δήλωσε η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Agnes Callamard, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι μετατρέπει τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους σε «παγίδες θανάτου».

    Η εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι «επανάληψη» όσων συνέβησαν στη Συρία, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τον «πολλαπλασιασμό των εγκλημάτων πολέμου», τον ένα μήνα και πλέον που διαρκεί η ένοπλη σύρραξη, τόνισε η Διεθνής Αμνηστία, που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα στο Γιοχάνεσμπουργκ την ετήσια έκθεσή της (2021-2022).

    «Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι επανάληψη όσων είδαμε στη Συρία», έκρινε η Γενική Γραμματέας της ΜΚΟ, η Agnes Callamard, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Διαπράττονται «εσκεμμένες επιθέσεις εναντίον πολιτικών υποδομών, κατοικιών», βομβαρδισμοί σχολείων, κατήγγειλε και κατηγόρησε τη Ρωσία πως επιτρέπει να οργανώνονται ανθρωπιστικοί διάδρομοι μεν, αλλά τους μετατρέπει κατόπιν σε «παγίδες θανάτου».

    Διεθνής Αμνηστία: Τεκμηριώσαμε τη χρήση πανομοιότυπων τακτικών με τη Συρία και την Τσετσενία

    «Ερευνητές μας που βρίσκονταν επιτόπου για δέκα ημέρες τεκμηρίωσαν τη χρήση πανομοιότυπων τακτικών με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στη Συρία και στην Τσετσενία», όπως επιθέσεις εναντίον αμάχων, ή χρήση όπλων απαγορευμένων από το διεθνές δίκαιο, υπερθεμάτισε κατά τη διάρκεια παράλληλης συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι η Μαρί Στράδερς, διευθύντρια του παραρτήματος της Αμνηστίας που είναι αρμόδιο για την ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία.

    Απευθυνόμενη σε περίπου 20 αφρικανικές κυβερνήσεις οι οποίες στις αρχές Μαρτίου, όταν τέθηκε σε ψηφοφορία σχέδιο απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που απαιτούσε την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, προτίμησαν να απόσχουν, η ΜΚΟ ερίζει πως μπροστά στις ενέργειες της Ρωσίας, δεν νοείται «ουδετερότητα».

    Εξάλλου, δύο και πλέον χρόνια αφότου ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, η Αμνηστία καταγγέλλει αυτές που χαρακτηρίζει επιθέσεις εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με πρόσχημα τον αγώνα κατά της υγειονομικής κρίσης.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα