Στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα την Γυναικεία Επιχειρηματικότητα στην
Αγροδιατροφή, ολοκληρώθηκε ο Διαγωνισμός Empowering Women in Agrifood
(EWA), που πραγματοποίησε στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Έρευνας και
Τεχνολογίας (ΕΙΤ), σε συνεργασία με τον οργανισμό ΑWomanCanBe.org και το ESG+
Stories, με στόχο να εμπνεύσει και να παρακινήσει γυναίκες, επιχειρηματίες ή μη, να
αξιοποιήσουν τη δύναμή τους και να πετύχουν τους στόχους τους στον τομέα της
αγροδιατροφής.
Μετά από μία συναρπαστική ζωντανή διαγωνιστική διαδικασία στην Άτρακτο κατά την
οποία, 10 φιναλίστ παρουσίασαν τις ιδέεςτα προϊόντα/υπηρεσίες τους στο κοινό και
στην κριτική επιτροπή, νικήτριες αναδείχθηκαν οι Ειρήνη Σπανούλη, ιδρύτρια του
Karpologio, που πρωτοπορεί με καινοτομία στη μέθοδο καλλιέργειας αμυγδάλων και η
Αγγελική Δράκου συνιδρύτρια της εταιρείας καλλιέργειας και εμπορίας βιολογικών
βοτάνων Grizo Prasino, κερδίζοντας χρηματικά βραβεία 10.000 και 5.000 ευρώ
αντίστοιχα.
Η Ειρήνη Σπανούλη, νέα αγρότισσα δημιούργησε το Karpologio, μία ομάδα νέων
παραγωγών που καλλιεργούν τους αμυγδαλεώνες τους στον εύφορο θεσσαλικό κάμπο
μέχρι και τους πρόποδες του Ολύμπου.
Χρησιμοποιούν τη μέθοδο της καλλιέργειας με πυκνή φύτευση αμυγδαλιάς και συλλέγουν τον καρπό με μηχανή. Κατάφεραν να αυξήσουν την παραγωγή και ταυτόχρονα να μειώσουν τον χρόνο κλαδέματος και συγκομιδής από έναν μήνα σε 1 βδομάδα, λύνοντας έτσι το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών. Δεν ψεκάζουν, χρησιμοποιούν μέλισσες και εμπλουτίζουν το χώμα με τα κλαδέματα. Το σημαντικό είναι ότι μοιράζονται εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό και διαθέτουν ιδιόκτητο σπαστήρα.
Η δεύτερη νικήτρια του διαγωνισμού Αγγελική Δράκου, ξεχώρισε για τα προϊόντα
Veggie Cuppa, τα οποία θα έρθουν για να αλλάξουν το μέλλον της διατροφής μας. Είναι
έτοιμα μίγματα λαχανικών & βοτάνων που θα τα παράγει η ίδια, καλλιεργώντας τα με
αναγεννητική γεωργία και προορίζονται για να καταναλωθούν σαν ρόφημα, που θα
περιέχει τα μέταλλα, τα ιχνοστοιχεία και τις βιταμίνες που χρειάζεται ο καταναλωτής ή και
να τα χρησιμοποιήσει σαν ζωμό. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι είναι ένα zero waste &
plastic free προϊόν.
Έκπληξη αποτέλεσε η απονομή και τρίτου βραβείου, ενός Visibility Award που
απονεμήθηκε στην Αναστασία Κρητικού για την επιχειρηματική ιδέα Track for Value,
που θα ταξιδέψει στη Λιθουανία προκειμένου να συμμετέχει και να προβάλλει την
επιχειρηματική της ιδέα στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Women in Agrifood Summit. Η
Track4Value προσφέρει υπηρεσίες προστασίας και διασφάλισης ποιότητας. Πιο
συγκεκριμένα, σκανάροντας την ετικέτα του προϊόντος το Track4Value (ψηφιακή
πλατφόρμα με QR code) παρέχει πληροφορίες στον καταναλωτή για ότι θέλει να μάθει:
αυθεντικότητα, εργαστηριακές αναλύσεις που δείχνουν ότι το προϊόν είναι αυθεντικής
προέλευσης.
Στο πλαίσιο του EWA2023, 10 συμμετέχουσες έλαβαν για 6 μήνες, συνεχή υποστήριξη
για τις επιχειρήσεις ή/και την ανάπτυξη των ιδεών/project τους, μέσω online training και
εξατομικευμένου mentoring, τους δόθηκε πρόσβαση σε επενδυτές, ειδικούς και
επιχειρηματίες που τις βοήθησαν να εξελίξουν τις ιδέες και τις επιχειρήσεις τους.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης λειτούργησε χώρος έκθεσης και προβολής των ιδεών και
προϊόντων των φιναλίστ, που εντυπωσίασε τους καλεσμένους με γευστικές δοκιμές και
βιωματικές εμπειρίες.
Ο οργανισμός AWomanCanBe.org σε συνεργασία με τον EIT Food για την Ελλάδα
Αποστολή του AWomanCanBe.org είναι η γυναικεία ενδυνάμωση, ώστε να μπορέσουν οι
γυναίκες όλων των ηλικιών να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους, σε όλες τις
πτυχές της ζωής.