Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank, οι αγορές τον Μάιο έλαβαν ώθηση από την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους με αποτέλεσμα τόσο ο αμερικανικός S&P 500 όσο και ο ευρωπαϊκός STOXX 600 να σημειώσουν νέα ιστορικά ρεκόρ.
Έτσι, οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες ανέκαμψαν, έπειτα από τις απώλειες του Απριλίου, με τον S&P 500 να κερδίζει 5%, τον STOXX 600 να ενισχύεται κατά 3,5% και τον ιαπωνικό Nikkei να κλείνει τον Μάιο με άνοδο 0,2%. Οι τεχνολογικές μετοχές υπερ-απέδωσαν, με το Magnificent 7 να ενισχύεται κατά 9,1%.
Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα έχασαν μεν έδαφος προς το τέλος του μήνα, όμως έδωσαν συνολικές αποδόσεις 1,5%, λαμβάνοντας ώθηση από τα σχόλια του προέδρου της Fed, Jerome Powell ότι η επόμενη κίνηση της κεντρικής τράπεζας είναι απίθανο να αποτελεί αύξηση επιτοκίων.
Συνολικά, οι αγορές δυσκολεύτηκαν προς τα τέλη του μήνα, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έδειξαν ότι αυτός ήταν πιο επίμονος από ό,τι αναμενόταν, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί νέο selloff στα κρατικά ομόλογα αρκετών χωρών. Μάλιστα, στην Ιαπωνία σημειώθηκε ένα σημαντικό ορόσημο, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να κλείνει πάνω από 1% για πρώτη φορά από το 2012.
Η γεωπολιτική κατάσταση ήταν πιο ήρεμη τον Μάιο, τονίζει η Deutsche Bank, με αποτέλεσμα οι τιμές του πετρελαίου να υποχωρήσουν, έπειτα από τέσσερις συνεχόμενους μήνες ανόδου. Το μπρεντ σημείωσε πτώση 7,1%.
Τα στοιχεία της Deutsche Bank δείχνουν, πάντως, ότι το χρηματιστήριο της Αθήνας εξακολουθεί να καταγράφει κέρδη για τη χρονιά, με αποδόσεις 11,4% από τις αρχές του έτους.