Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του μεταξύ άλλων επισήμανε ότι θα αφήσει ένα ειδικό σημείωμα “πυξίδα” , για να βοηθήσει τον επόμενο υπουργό για ότι αφορά το διάλογο με την Τουρκία.
Αυτό βέβαια μας έβαλε σε σκέψεις γιατί δεν το αφήνει στον Πρωθυπουργό και θα το γράψει για τον επόμενο υπουργό ; Υπάρχει ενημέρωση ότι δεν θα είναι ο ίδιος Υπουργός Εξωτερικών; Δεν έμεινε ευχαριστημένος ο Πρωθυπουργός από τον ίδιον; Δεν συμμερίζεται ο Πρωθυπουργός τις ίδιες απόψεις και θέσεις στη διαχείριση των θεμάτων της Τουρκίας ;
Ο Νίκος Δένδιας συνέχισε και είπε ότι θα περιελάμβανε τις αρχές τις οποίες τηρήσαμε κατά την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής και τις οποίες θα ήταν χρήσιμο να συνεχίσουμε να τηρούμε. Με όλα αυτά κατανοούμε τουλάχιστον ότι δεν είναι στην γραμμή Ντόρας Μπακογιάννη σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σε κανάλι της Κρήτης γεμάτη βόμβες.
Ειδικότερα, η κ. Μπακογιάννη, τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με την Τουρκία και δη… υπέρ της συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο. Διαβάζοντας τα λεγόμενα του υπουργού Εξωτερικών σε τίποτα δεν υπάρχει κοινή γραμμή.
Διαβάστε και εσείς τη συνέχεια των θέσεων του που ξεκαθαρίζει πως πρέπει να κινηθούμε με την εξωτερική πολιτική της χώρας μας .
Αρχές όπως προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, ο σεβασμός της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, η προάσπιση της ειρήνης, της δημοκρατίας, του κράτους Δικαίου κ.ά.
«Στο ίδιο σημείωμα όμως θα πρότεινα συγκεκριμένους τρόπους για το πώς μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικός ο διάλογος με την Τουρκία, για την επίλυση της μίας διαφοράς που έχουμε, σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», προσθέτει.
Ακόμη σημείωσε ότι θα υπενθύμιζε ότι κατά τη θητεία του «συγκροτήσαμε ένα πολυεπίπεδο δίκτυο σχέσεων το οποίο θα πρέπει να διατηρηθεί, παράλληλα προς την παρουσία μας στην Ευρώπη, τη στρατηγική σχέση συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ και την ενεργό παρουσία μας σε διεθνείς και περιφερειακούς Οργανισμούς».
Όπως, προσθέτει, «ότι επεκτείναμε τη συνεργασία μας με τα Δυτικά Βαλκάνια, με την περιοχή της Μέσης Ανατολής, του Κόλπου, της Βόρειας και της υποσαχάριας Αφρικής, με χώρες της Ασίας, με την Αυστραλία. Σχέσεις πολύτιμες για την εξωτερική μας πολιτική».
Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια έχει κάνει περισσότερα από 200 ταξίδια και έχει διανύσει περισσότερα από 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα σε πολλά σημεία της γης.
«Ο στόχος ήταν η διεύρυνση των οριζόντων της εξωτερικής πολιτικής μας και η εμβάθυνση των συμμαχιών μας και των σχέσεων στρατηγικής συνεργασίας της χώρας μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Το αποτέλεσμα ήταν η επίτευξη σειράς συμφωνιών, η δημιουργία σχημάτων συνεργασίας και ακόμη και η επέκταση του χώρου εθνικής κυριαρχίας μας», υπογράμμισε ο ίδιος.
«Θεωρώ ότι αυτή είναι η πολύτιμη παρακαταθήκη που θα παραδώσω, όταν κληθώ, όχι όμως και η μοναδική. Εξίσου σημαντική θεωρώ και τη μεταρρύθμιση του υπουργείου Εξωτερικών, με τον εκσυγχρονισμό των δομών του, η οποία θα πρέπει να εφαρμοσθεί», καταλήγει.