Αρκετοί γιατροί στη Γάζα υποστηρίζουν ότι πολλοί ασθενείς που εισέρχονται στα νοσοκομεία παρουσιάζουν συμπτώματα ασθενειών που προκαλούνται από τον συνωστισμό και τις ανεπαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής. Δεν είναι λίγοι εκείνοι μάλιστα που έχουν προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο υγειονομικής κρίσης στον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα.
Το Ισραήλ έχει διακόψει την παροχή ηλεκτρισμού, καθαρού νερού και καυσίμων. Μόνο κάποιες μικρές αυτοκινητοπομπές του ΟΗΕ εισέρχονται εκεί με σκοπό να μεταφέρουν τρόφιμα και φάρμακα.
Ο Νάχεντ Αμπού Τααέμα, γιατρός δημόσιας υγείας στο Νοσοκομείο Νάσερ στο Χαμ Γιούνες, δήλωσε: «Ο συνωστισμός αμάχων και το γεγονός πως τα περισσότερα σχολεία που χρησιμοποιούνται ως καταλύματα στεγάζουν πολλούς ανθρώπους, δημιουργούν το έδαφος για μια εξάπλωση ασθενειών».
Τα νοσοκομεία βλέπουν διαρκώς τα καύσιμα που τροφοδοτούν τις γεννήτρες να αδειάζουν. Οι γιατροί προειδοποιούν καθημερινά πως κρίσιμες υποδομές όπως οι θερμοκοιτίδες για τα νεογέννητα, κινδυνεύουν να σταματήσουν. Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας της Χαμάς δήλωσε πως 40 ιατρικά κέντρα ανέστειλαν τη λειτουργία τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι το ιδιωτικό Ινδονησιακό Νοσοκομείο, το μεγαλύτερο στη βόρεια Γάζα, δήλωσε πως κατέβασε τον διακόπτη σε όλα τα τμήματά του εκτός από τα πλέον ζωτικής σημασίας, όπως είναι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με ανακοίνωσή του, έδειξε την κρισιμότητα της κατάστασης, τονίζοντας πως το ένα τρίτο των νοσοκομείων στη Γάζα δεν λειτουργεί. «Πέφτουμε στα γόνατα ζητώντας συνεχή, αυξημένη, προστατευμένη ανθρωπιστική επιχείρηση», δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής διεύθυνσης εκτάκτων καταστάσεων, Ρικ Μπρέναν.
Ο Αμπού Τααέμα δήλωσε πως σχεδόν σε όλα τα προσωρινά καταλύματα όπου συνωστίζονται οι Παλαιστίνιοι, ο κόσμος υποφέρει από στομαχικές διαταραχές, πνευμονικές λοιμώξεις και εξανθήματα.