Σε μια πολιτική περίοδο κρίσης και τη συνακόλουθη δυσαρέσκεια και δυσπιστία προς το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών η επιλογή για την τελική επιλογή στην ψηφοφορία υπερ ή κατά συνοδεύονται από μια αξιοσημείωτη μείωση της συμμετοχής στις διαδικασίες και μάλιστα από Κυβερνητικούς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Σε κάθε περίπτωση, είναι εστιασμένο στην…ανθρωπογεωγραφία της καταψήφισης, ειδικά στην ψήφο μελών της κυβέρνησης. Η αποχή του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, είναι γνωστή και ήδη καταγραμμένη, με το “νεύμα” του προέδρου του Κυριάκου Μητσοτάκη που την προτιμά από την καταψήφιση .
Αρκετοί ήταν αυτοί που ενώ αρχικά είχαν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν ακολούθησαν τον Υπουργό Επικρατείας στο δρόμο της αποχής .
Μερικοί από αυτούς ανήκουν και στους υφυπουργούς που είτε θα επιλέξουν την τελευταία στιγμή τη στάση τους (υπερψήφιση ή αποχή) όπως η Μαρία Κεφάλα και ο Γιάννης Κεφαλογιάννης είτε έχουν δηλώσει ήδη ότι θα απέχουν, κατά πάσα πιθανότητα, από την ψηφοφορία, όπως ο Γιάννης Μπούγας. “Είναι καλό να μην προεξοφλήσουμε τη στάση κάθε βουλευτή, είτε είναι υφυπουργός, είτε δεν είναι. Να δούμε πώς θα τοποθετηθούν στην ψηφοφορία. Δε μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποιες θα είναι οι όποιες αποφάσεις του πρωθυπουργού, χωρίς να γνωρίζουμε τι θα γίνει στην ψηφοφορία…”, είναι το σχόλιο κυβερνητικών στελεχών, που, αν μη τι άλλο, αφήνουν ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο, ειδικά για τους υφυπουργούς τα χαρτοφυλάκια των οποίων σχετίζονται πλήρως με τις προωθούμενες διατάξεις.
Πάλι σύμφωνα με δηλώσεις περίπου 15 με 20 βουλευτές αναμένεται να βρεθούν στην Ολομέλεια και να καταψηφίσουν το σχέδιο νόμου.
Πέραν του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, που έχει εκφράσει την έντονη αντίδρασή του και θα τοποθετηθεί από το βήμα της Βουλής, αναλύοντας τις θέσεις του, στο φάσμα του “όχι” βρίσκονται, μεταξύ άλλων, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, η Άννα Καραμανλή, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Θανάσης Δαβάκης, ο Βασίλης Γιόγιακας, ο Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, η Φωτεινή Αραμπατζή, ο Γιώργος Καρασμάνης, ο Μάριος Σαλμάς, ο Διονύσης Ακτύπης και ο Στέφανος Γκίκας.
Οι άλλοι που θα απέχουν καταγράφονται σε μια λίστα αυτών που για να μην χάσουν και το εκλογικό τους ακροατήριο από τη μια και από την άλλη την εύνοια του Πρωθυπουργού δεν θα ψηφίσουν καθόλου και αυτό θα μεταφραστεί ότι δεν θα πάρουν θέση . Όχι ότι θα καταψηφίσουν.
Μεταξύ αυτών , ο Στέλιος Πέτσας, ο Γιάννης Οικονόμου, ο Άγγελος Συρίγος, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Γιάννης Καλλιάνος, ο Κώστας Κατσαφάδος, ο Μάνος Κόνσολας, ο Δημήτρης Κούβελας, ο Μάρκος Καφούρος, ο Γιώργος Στύλιος, ο Γιώργος Γεωργαντά και ο Δημήτρης Κυριαζίδης.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη Χριστιανική Ορθόδοξη χώρα που θα ψηφίσει νόμο για γάμο ομόφυλων ζευγαριών.