Οι μεγάλοι όμιλοι παροχής ελεγκτικών, συμβουλευτικών αλλά και τεχνολογικών υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας λένε “αποκέντρωση τώρα!”. Οι λεγόμενοι «Big 4», κοινώς η Deloitte, PwC, ΕΥ και KPMG αυξάνουν τις επενδύσεις τους στην ελληνική περιφέρεια δημιουργώντας νέες δομές και ανοίγοντας όχι τόσο παραρτήματα αλλά κυρίως Hubs. Τα Hubs εντάσσονται στον κρίκο της αλυσίδας παροχής υπηρεσιών «αιχμής» στο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού και της τεχνολογίας γενικότερα.
Μόλις την περασμένη Πέμπτη η Deloitte προχώρησε στα επίσημα εγκαίνια της νέας της δομής στην Πάτρα ενώ η PwC δημιουργεί αυτή την εποχή ένα κέντρο ψηφιακής καινοτομίας στα Ιωάννινα, η στελέχωση του οποίου έχει ξεκινήσει. Την ίδια ώρα η ΕΥ, η οποία ενισχύει τα τελευταία χρόνια την παρουσία της στη Θεσσαλονίκη ξεκινά στη συμπρωτεύουσα την ανάπτυξη του «Sitecore Center of Competence». Ενός πανευρωπαϊκού Κέντρου Καινοτομίας πάνω σε τεχνολογίες της Sitecore. Στη συμπρωτεύουσα επενδύει και η KPMG λειτουργώντας ήδη ένα γραφείο που έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια.
Η αποκέντρωση φυσικά γίνεται για μία σειρά από λόγους. Ο κυριότερος όμως είναι η εξεύρεση ταλέντου πολύ κοντά σε σημαντικές αλλά αποκεντρωμένες πανεπιστημιακές σχολές σε μία εποχή που επικρατεί μεγάλος ανταγωνισμός στα μεγάλα αστικά κέντρα για την εξεύρεση ταλέντου μετά και την ψηφιακή «άνοιξη» που βιώνει η χώρα μας με πλήθος αξιοσημείωτων ξένων επενδύσεων και τη μεγέθυνση των εταιρειών τεχνολογίας.
Κάπως έτσι Ιωάννινα και Πάτρα τα τελευταία χρόνια έχουν μπει για τα καλά στο μικροσκόπιο των «Big 4» έχοντας κάνει ήδη από πριν άνοιγμα στη Θεσσαλονίκη.
H περίοδος της ψηφιακής «άνοιξης» στη χώρα μας με την έλευση σημαντικών ξένων επενδύσεων αλλά και τη μεγέθυνση των εταιρειών τεχνολογίας πλέον έχει δημιουργήσει πρόβλημα στην εξεύρεση προσωπικού.
Μόλις προ ημερών η PwC γνωστοποίησε τη δημιουργία του «PwC Greece Digital Center» στα Γιάννενα. Το συγκεκριμένο «Ψηφιακό Κέντρο» ουσιαστικά θα αποτελέσει βάση ανάπτυξης ψηφιακών πρότζεκτς τα οποία αναλαμβάνει η PwC σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες δομές της σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Οι πρώτοι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν αφορούν τρεις βασικές ομάδες στο χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας: τα Data & Analytics, το Digital Assurance και το Finance Transformation.
Την ίδια ώρα η εταιρεία συνεχίζει να επεκτείνει το δυναμικό του «PwC Technology & Innovation Hub» που ξεκίνησε να «χτίζει» στην Πάτρα προ διετίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας στο κομμάτι της ανάπτυξης software, του προγραμματισμού και της κυβερνοασφάλειας.
Στην ίδια πόλη, την περασμένη Πέμπτη η Deloitte έκανε τα εγκαίνια των τοπικών της γραφείων αλλά και του Hub καινοτομίας, υπό τον τίτλο «Brainzone». Το τελευταίο αναμένεται να βοηθήσει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και της επιτυχούς δραστηριοποίησης νέων επιχειρήσεων στην πόλη. Ήδη στη συγκεκριμένη δομή εργάζονται 78 στελέχη με την προοπτική να φθάσουν τα 200.
Την ίδια ώρα το δυναμικό της Deloitte στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει πλέον τα 1000 άτομα! Το Alexander Competence Center που δημιουργήθηκε το 2017 στη Θεσσαλονίκη ήταν και αυτό που έκανε την αρχή ώστε αργότερα να εξελιχθεί η συμπρωτεύουσα σε Νο1 προορισμό επενδύσεων σε Hubs από ξένες πολυεθνικές, όπως λχ η Pfizer ή η Cisco.
Συνολικά πάντως η Deloitte δεν έχει κρύψει ότι το στρατηγικό της σχέδιο στην Ελλάδα κινείται στην κατεύθυνση της επέκτασης της παρουσίας της σε σε τέσσερις βασικούς σταθμούς – «hubs», σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Πάτρα. Ήδη μάλιστα γίνονται πλάνα για την ανάπτυξη του Ηρακλείου στην Κρήτη.
Σημειωτέον Πάτρα και Κρήτη αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του Κέντρου Αριστείας γύρω από βιώσιμες τεχνολογίες σε συνεργασία με την Google.