17.3 C
Athens
Wednesday, May 1, 2024
More

    Δέκα ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν πια κεφαλαιοποίηση άνω των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων

    Πείτε το χαμηλόφωνα ή και ψιθυριστά, ωστόσο οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι και πάλι συναρπαστικές: μια ομάδα ταχέως αναπτυσσόμενων, εξαιρετικά κερδοφόρων και πολύτιμων ομίλων ειδών πολυτελείας, φαρμακευτικών προϊόντων και μηχανολογικού εξοπλισμού παρέχουν την απάντηση της γηραιάς ηπείρου στους τεχνολογικούς κολοσσούς των ΗΠΑ.

    Ο Bernard Arnault, του οποίου ο έλεγχος επί της LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton τον κατέστησε τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, επέτρεψε στον εαυτό του ένα μικρό καύχημα τον περασμένο μήνα.

    Megacap

    Μετά από 21 δισεκατομμύρια ευρώ (23 δισ. δολάρια) λειτουργικών κερδών το 2022, η κεφαλαιοποίηση της LVMH ξεπέρασε πρόσφατα τα 400 δισεκατομμύρια ευρώ, “τα οποία καμία άλλη ευρωπαϊκή εταιρεία δεν είχε αγγίξει ποτέ στο παρελθόν”, έγραψε ο πατριάρχης της εταιρείας στους μετόχους της.

    Κι άλλοι όμως δεν βρίσκονται και τόσο πίσω: η αξία της δανικής φαρμακευτικής Novo Nordisk έχει αυξηθεί σε σχεδόν 350 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η ολλανδική εταιρεία εξοπλισμού ημιαγωγών ASML αξίζει 230 δισεκατομμύρια ευρώ. Δέκα ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν πια κεφαλαιοποίηση άνω των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων – ξεπερνώντας έτσι το όριο για να χαρακτηριστούν ως “megacap”. Πριν από μια δεκαετία, μόλις τρεις ευρωπαϊκές εταιρείες ξεπερνούσαν το συγκεκριμένο όριο.

    Αν και ακόμη δεν πλησιάζουν στις αποτιμήσεις τρισεκατομμυρίων δολαρίων των Apple, Microsoft, Alphabet και Amazon.com, το αυξανόμενο σώμα των megacaps της Ευρώπης πείθει τους επενδυτές με έδρα τις ΗΠΑ να κοιτάξουν πέρα από τις ακτές τους, ενώ καταδεικνύει ότι “η ήπειρος όπου η φιλοδοξία ξεχάστηκε” διατηρεί τελικά ακόμη κάποιο εταιρικό σφρίγος.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα