Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πέσει στην πιο χαμηλή θέση από ποτέ στον δείκτη αντιλήψεων διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας , ο οποίος κατατάσσει τις χώρες με βάση τις απόψεις των ειδικών για πιθανή διαφθορά στις δημόσιες υπηρεσίες.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έπεσε από τη 18η (από 181 χώρες) το 2022 στην 20η το 2023, τη χαμηλότερη θέση από τότε που ανανεώθηκε η έρευνα το 2012. Αυτό σημαίνει ότι, σύμφωνα με την έρευνα, η Βρετανία θεωρείται πιο διεφθαρμένη από την Ουρουγουάη και το Χονγκ Κονγκ.
Η χαμηλότερη κατάταξη συμπίπτει με ανησυχίες για πιθανή διαφθορά στην ανάθεση συμβάσεων ΜΑΠ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη και βασίζεται σε «αμερόληπτες έρευνες από ειδικούς και ηγέτες επιχειρήσεων». Το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάχθηκε μεταξύ της όγδοης και 11ης πιο διαφανούς χώρας στον κόσμο μεταξύ 2012 και 2021. Ωστόσο, έπεσε στη 18η θέση το 2022 και στη συνέχεια στην 20η το 2023.
Η συνολική βαθμολογία του δείκτη αντίληψης για τη διαφθορά που απονεμήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 71 στα 100 (όπου το μηδέν σημαίνει ότι μια χώρα εκλαμβάνεται ως εξαιρετικά διεφθαρμένη και το 100 σημαίνει ότι θεωρείται πολύ καθαρή).
Είναι η χαμηλότερη βαθμολογία που έχει σημειώσει ποτέ το Ηνωμένο Βασίλειο στον δείκτη και πτώση δύο μονάδων το 2022 και εννέα το 2018. Το Ηνωμένο Βασίλειο γνώρισε τη μεγαλύτερη πενταετή πτώση από οποιαδήποτε άλλη δυτικοευρωπαϊκή χώρα, σύμφωνα με την έρευνα.
Η βαθμολογία βασίζεται σε δεδομένα από οκτώ ανεξάρτητες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των Economist Intelligence Unit και του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. «Όλοι οι ερωτηθέντες εμπειρογνώμονες και στελέχη επιχειρήσεων για τις απόψεις τους σχετικά με τις καταχρήσεις της δημόσιας εξουσίας για ιδιωτικό όφελος και τη δωροδοκία στο Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε η Διεθνής Διαφάνεια.
Η Δανία κατατάσσεται ως η λιγότερο διεφθαρμένη, ακολουθούμενη από τη Φινλανδία και τη Νέα Ζηλανδία. Το Νότιο Σουδάν, η Συρία, η Βενεζουέλα και η Σομαλία βρίσκονται στο κάτω μέρος της κατάταξης, που σημαίνει ότι θεωρούνται ως οι πιο διεφθαρμένες. Οι ΗΠΑ είναι 24η.
Πηγή: Guardian