Τον διεθνή πυλώνα της στρατηγικής που θα βάλει την επιχείρηση στο βαγόνι μιας πολυεθνικής δύναμης στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης θα ξεκινήσει να χτίζει σε ισχυρές βάσεις τους επόμενους μήνες η διοίκηση της ΔΕΗ, με κινητήριο μοχλό τη μεγάλη ρευστότητα που της προσφέρει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και το τίμημα της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ.
Είναι πλέον φανερό ότι η εταιρεία στην οποία το Ελληνικό Δημόσιο συνεχίζει να ελέγχει το 34% των μετοχών της δεν είναι πια ίδια. Εχει στη μετοχική της βάση πανίσχυρους θεσμικούς επενδυτές με πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεθνείς αγορές χρήματος, έχει πετύχει σημαντική οικονομική εξυγίανση, διαθέτει τα κατάλληλα όπλα, αλλά και τη μεγάλη τεχνογνωσία για να αναζητήσει ευκαιρίες και προοπτικές εκτός συνόρων. Εκεί όπου διαδραματίζεται μια πραγματική κοσμογονία αλλαγών, αλλά υπάρχει και πληθώρα έργων καθαρής ενέργειας που θα αλλάξουν τη «βρώμικη» και περιβαλλοντικά επιβαρυμένη γειτονιά των Βαλκανίων.
Οδηγός στο γιγαντιαίο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ είναι κεφάλαια ύψους 1,2 δισ. ευρώ την περίοδο 2022-2026 με στόχο την ανάπτυξη ενός ισχυρού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ εγκατεστημένης ισχύος 1,1 GW στο εξωτερικό με έμφαση στις αγορές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.