Από 20 έως 25 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η μέχρι σήμερα ζημιά που έχει υποστεί το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας από τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια, Μάνη και Μεσσηνία.
Μάλιστα, οι τεράστιες αυτές απώλειες για το ΔΕΔΔΗΕ εκτιμάται ότι δεν θα είναι η τελική ζημιά του διαχειριστή.
Σε εξέλιξη είναι τα πύρινα μέτωπα στην Εύβοια πράγμα που δυσκολεύει την αποτίμηση της κατάστασης ενώ από χθες το απόγευμα ξεπηδούν και νέες πυρκαγιές όπως στην Γορτυνία μεγαλώνοντας την λίστα με τα χιλιόμετρα του δικτύου που καλείται η εταιρεία να θεραπεύσει και τον εξοπλισμό που θα κληθεί να αντικαταστήσει.
Την πρώτη αποτίμηση της κατάστασης του δικτύου αλλά και των μεγάλων ζημιών έκανε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Αναστάσιος Μάνος. Παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, του Προέδρου του ΔΕΔΔΗΕ κ. Νίκου Μπακατσέλου, του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Χ. Τριαντόπουλου, του Αντιπροέδρου της ΡΑΕ κ. Δημήτρη Φούρλαρη και στελεχών του ΔΕΔΔΗΕ, ο διαχειριστής βρέθηκε στην Ιπποκράτειος Πολιτεία στην οποία το δίκτυο διανομής είχε εκτεταμένες ζημιές επιθεωρώντας τα συνεργία αποκατάστασης των βλαβών. Στη συνέχεια το κλιμάκιο του ΔΕΔΔΗΕ μετέβη στο κέντρο συντονισμού όπου παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία για την πορεία εργασιών αλλά και την επόμενη μέρα.
Όπως αναφέρθηκε χθες από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των προβλημάτων αυτών προκειμένου να μην επιβαρυνθεί ο πολίτης.
O ΔΕΔΔΗΕ είναι υπεύθυνος για τις βλάβες μέχρι τον μετρητή των σπιτιών- για την εσωτερική καλωδίωση το κόστος αποκατάστασης βαρύνει τους πολίτες.
Σύμφωνα με την υφιστάμενη εικόνα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας μπορεί να επιλυθεί το 95% των βλαβών αφήνοντας εκτός ασφαλούς προγραμματισμού τα σημεία που συνεχίζουν να υπάρχουν πύρινα μέτωπα. Στην Εύβοια παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση 36 οικισμοί από τους συνολικά 61 που είχαν προβλήματα αρχικά ενώ σε αρκετές περιοχές που υπάρχουν αραιοκατοικημένοι οικισμοί και κλειστά σπίτια δυσκολεύουν τις επεμβάσεις των συνεργείων.
Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι ο δρόμος για την κλιματική αλλαγή και τα συχνά φαινόμενα ακραίων καιρικών φαινομένων που θα συναντάμε όλο και πιο συχνά στο μέλλον προϋποθέτουν την ανάγκη για ενεργειακή αυτοτέλεια των υποδομών, ώστε να μην καταρρέουν σε συνθήκες κρίσης.
Κάτι που είδαμε να συμβαίνει κατά κόρον στο δίκτυο ύδρευσης τις προηγούμενες μέρες καθώς η έλλειψη ηλεκτροδότησης δημιούργησε προβλήματα στα αντλιοστάσια και συνεχίζει να δυσχεραίνει την καθημερινότητα των πολιτών στον βόρειο τομέα της Αττικής.
Ακόμη και τηλεπικοινωνιακές υποδομές δοκιμάστηκαν με χαρακτηριστική περίπτωση τα προβλήματα που ανέκυψαν στο Data Center του ΟΤΕ.
Η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ επανέλαβε χθες το σχέδιο για υπογειοποίηση του δικτύου, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 233 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αναφέρθηκε επίσης, σε συνέχεια και της χειμωνιάτικης κρίσης ότι ο Διαχειριστής έχει προχωρήσει σε κλάδεμα δέντρων σε 18 περιοχές του λεκανοπεδίου με εντολή της Πολιτικής Προστασίας. Ωστόσο εκκρεμεί νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει ανάλογες επεμβάσεις και σε άλλες περιοχές.