Να που σιγά σιγά φθάσαμε να πρέπει να ξεχάσουμε και τη βιταμίνη C από το χυμό πορτοκαλιού καθώς οι ανατιμήσεις παγκοσμίως συνεχίζονται με ώθηση τη μειωμένη παραγωγή.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το δελτίο τιμών αγροτικών προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς, μόνο τον τελευταίο μήνα οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού σημείωσαν αύξηση 22%, ενώ σε επίπεδο έτους πλέον τρέχουν στο +41,8% και στο τελευταίο 12μηνο έχουν φτάσει το “εκρηκτικό” +72!
Όπως επισημαίνεται στο δελτίο, η παγκόσμια παραγωγή συμπυκνωμένου χυμού πορτοκαλιού για το 2023/24, σύμφωνα με τις προβλέψεις του USDA, αναθεωρήθηκε περαιτέρω πτωτικά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών.
Πιο συγκεκριμένα, συνολικά για τις ΗΠΑ εκτιμάται στα 64,90 εκατ. κουτιά (-1 εκατ. κουτιά σε σχέση με την πρόβλεψη Απριλίου), για τη Φλόριντα αναθεωρήθηκε περαιτέρω πτωτικά σε 17,80 εκατ. κουτιά (-1 εκατ. κουτιά), ενώ για την Καλιφόρνια διατηρήθηκε αμετάβλητη (46,00 εκατ. κουτιά).
Παράλληλα, η εκτίμηση για τη βραζιλιάνικη παραγωγή αναμένεται μειωμένη σε 232,4 εκατ. κιβώτια (-24% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο) λόγω της ξηρασίας που προκαλείται από κύμα καύσωνα στην εν λόγω περιοχή.
Από την παραπάνω ανάλυση, αποτυπώνεται ότι οι σημαντικά μειωμένες παραγωγικές προοπτικές πορτοκαλιών δύναται να ενισχύσουν την τιμή του χυμού, με τους διαχειριστές να ενισχύουν τις θέσεις αγοράς και να εκτιμούν πιθανή συνέχιση των ανοδικών πιέσεων στην τιμή των ΣΜΕ βραχυπρόθεσμα. Όμως, το σχετικά ακόμα υψηλότερο επίπεδο στις τιμές των ΣΜΕ χυμού πορτοκαλιού, δύναται να συρρικνώσει την καταναλωτική ζήτηση, μεσοπρόθεσμα, μια κίνηση που αναμένεται πιθανά να ανακόψει την ανοδική κίνηση στις τιμές των ΣΜΕ.