19.9 C
Athens
Saturday, November 23, 2024
More

    Χρυσουλάκης: Η κλιμακούμενη ένταση στα σύνορά μας δεν αναστέλλει την πολιτική για τον Απόδημο Ελληνισμό

    Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης, παραχώρησε συνέντευξη στο «Νέο Φως» και στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, ekkairo.org

    Ο κ. Χρυσουλάκης, μιλά μεταξύ άλλων και για τις επετειακές εκδηλώσεις που θα γίνουν το 2021 με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
    Δείτε ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη:

    Ποια προγράμματα υλοποιείτε στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ;

    «Τα προγράμματα που υλοποιεί είναι πολλά και αφορούν τόσο στην προβολή της εικόνας της χώρας και των εθνικών μας θέσεων στη διεθνή κοινή γνώμη, δηλ. αυτό που ονομάζουμε δημόσια διπλωματία, όσο και στο συντονισμό δράσεων και λειτουργιών που έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση των αναγκών των ομογενών μας ανά τον κόσμο, τη στήριξη των Ελλήνων του εξωτερικού και την ανάδειξη του δυναμικού της Ελληνικής Διασποράς.

    Στην πρώτη κατηγορία, ανήκουν προγράμματα που στηρίζουν την εξωτερική μας πολιτική, που εξηγούν δηλ. στη διεθνή κοινή γνώμη τις θέσεις της Ελλάδας στα εθνικά θέματα, π.χ. η διατύπωση των θέσεών μας για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο ή την παράνομη μετατροπή της προστατευμένης από την ΟΥΝΕΣΚΟ Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η λεγόμενη θρησκευτική διπλωματία, η ενασχόληση δηλ. με τις εκκλησιαστικές υποθέσεις, καθώς είναι ζωτικής σημασίας οι σχέσεις της χώρας μας με το Οικουμενικό και τα άλλα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία, με τις Αρχιεπισκοπές και Μητροπόλεις εκτός Ελλάδας και, φυσικά, με το Άγιο Όρος.

    Η δεύτερη κατηγορία έχει να κάνει με τον Απόδημο Ελληνισμό που, όπως έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τη χώρα μας. Εδώ θα μπορούσα ενδεικτικά να αναφέρω τις προσπάθειες που έχουμε καταβάλει για την εκπροσώπηση των αποδήμων στις επετειακές εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα του χρόνου για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Καθώς έχω την τιμή από τη θέση που υπηρετώ να είμαι ο σύνδεσμος μεταξύ της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και Υπουργείου Εξωτερικών, είμαι σε θέση να γνωρίζω πολύ καλά πόσο ένθερμη έχει υπάρξει η συμμετοχή των αποδήμων στην προετοιμασία των επετειακών εκδηλώσεων.

    Ένα άλλο πρόγραμμα, που αποτελεί το επιστέγασμα μακρών προσπαθειών για τη διαφύλαξη και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού μεταξύ των παιδιών των ομογενών μας έως 4ης γενιάς, καθώς σε αυτά συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να μεγαλώνουν χωρίς να μαθαίνουν να μιλούν και να γράφουν τη γλώσσα μας, είναι η συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας στις εκδηλώσεις, διαδικτυακές φέτος λόγω πανδημίας, για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

    Κυρίως, όμως, η ενεργός συμμετοχή μας στη διάδοση και προβολή της ψηφιακής πλατφόρμας «StaEllinika.com», και η δωρεάν προσφορά μας στον απόδημο ελληνισμό, αλλά και στους φιλέλληνες και τα παιδιά τους, ενός πολύ χρήσιμου εργαλείου εκμάθησης της γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Αυτό έγινε εφικτό έπειτα από τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ» (ΙΣΝ) στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser του Βανκούβερ στον Καναδά μέσω διεπιστημονικής ομάδας που δούλεψε για το σκοπό αυτό. Η χρηματοδότηση έγινε εξ ολοκλήρου από το ΙΣΝ, ενώ η πανδημία επιτάχυνε τις προσπάθειες ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών που έμειναν σπίτι. Η πιλοτική κυκλοφορία της πλατφόρμας πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο 2020 και η επίσημη κυκλοφορία τον Σεπτέμβριο 2020. Αυτή τη στιγμή έχουμε μετρήσει πάνω από 18.000 εγγεγραμμένους χρήστες από 118 κράτη. Τον Ιούνιο, μάλιστα, συμμετείχα μαζί με τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Κώστα Βλάση, σε μια μεγάλη τηλεδιάσκεψη για την πλατφόρμα, με δασκάλους, μαθητές και γονείς από σχολεία από κάθε γωνιά της γης.

    Ποια είναι τα σχέδιά σας και ο στόχος σας;
    «Ο στόχος μου, ως επικεφαλής της νέας Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, είναι να υπηρετήσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία αυτής της πολυδύναμης δομής που συνδυάζει την πολιτική για τη βελτίωση και προβολή της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό με την αγάπη και τη μέριμνα για τα θέματα των αποδήμων καθώς και την αξιοποίηση του αστείρευτου δυναμικού των Ελλήνων του εξωτερικού.

    Οι δύο αυτές πτυχές δεν συγκρούονται μεταξύ τους, είναι αλληλοσυμπληρούμενες και έχουν να κάνουν με την ίδια εξωστρεφή όψη και τον ίδιο επιχειρησιακό βραχίονα προβολής της χώρας στο εξωτερικό.

    Η νέα Γενική Γραμματεία συνεχίζει να αποτελεί τη γέφυρα επικοινωνίας των Ελλήνων της διασποράς με το μητροπολιτικό κέντρο, τον φορέα κατανόησης και διαμεσολάβησης ανάμεσα στους ομογενείς μας και την ελληνική πολιτεία, ενώ παράλληλα δημιουργεί το σύγχρονο αφήγημα της χώρας και προβάλλει τη θετική της εικόνα στη διεθνή κοινή γνώμη με τη βοήθεια και τη συνεργασία και των ομογενών μας, που όπου και αν βρίσκονται, αποτελούν αξιοσέβαστο κομμάτι των τοπικών κοινωνιών με ιδιαίτερη αξία, εκτίμηση και αναγνωρισιμότητα.

    Μέσω της νέας Γενικής Γραμματείας, προάγεται και αναδεικνύεται επικοινωνιακά με αναβαθμισμένο τρόπο η διεθνής εικόνα της χώρας και ταυτόχρονα ενισχύεται ο ρόλος της Ομογένειας. Πιστεύω ότι στο μέλλον η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού μέσα από τη νέα ισχυρή και ενοποιημένη δομή της θα υπηρετήσει καλύτερα τους στόχους της, συντονίζοντας και υλοποιώντας με ενιαίο και αποτελεσματικό τρόπο όλες τις δράσεις και λειτουργίες που εξυπηρετούν τις ανάγκες των αποδήμων Ελλήνων και προβάλλουν τη χώρα στη διεθνή κοινή γνώμη».

    Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που καλείστε να διαχειριστείτε;
    «Η μεγαλύτερη πρόκληση αυτή την εποχή, τόσο για μένα προσωπικά όσο και για τους συνεργάτες μου, είναι η διασφάλιση των δραστηριοτήτων μας εν μέσω της πανδημίας που διανύουμε. Η απρόσκοπτη συνέχεια του έργου της Γενικής Γραμματείας και ο εμπλουτισμός της με νέες δράσεις, νέες ιδέες, νέες αποφάσεις προς υλοποίηση.

    Ούτε η δημόσια διπλωματία μπορεί να σταματήσει να υπηρετεί τους στόχους της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, δεδομένης και της κλιμάκωσης της έντασης που επιχειρείται στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και στα θαλάσσια σύνορά μας, ούτε η πολιτική για τον Απόδημο Ελληνισμό είναι δυνατόν να ανασταλεί.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα