Ο χρυσός εκτινάχθηκε σε ιστορικό υψηλό, σημειώνοντας άλμα έως και 1,4% για να φτάσει τα 2.450,07 δολάρια ανά ουγγιά στην Ασία τη Δευτέρα, ξεπερνώντας το προηγούμενο ενδοημερήσιο ρεκόρ που είχε επιτευχθεί τον Απρίλιο.
Οι έμποροι έχουν ενισχύσει τα στοιχήματα στις τελευταίες συνεδριάσεις ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να μειώσει το κόστος δανεισμού ήδη από τον Σεπτέμβριο, ένα σενάριο που θα ενίσχυε τον χρυσό, καθώς δεν πληρώνει τόκους.
Το μέταλλο αποτέλεσε καταφύγιο μετά και τη συντριβή ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι σε πυκνή ομίχλη την Κυριακή. Η είδηση προστέθηκε στην αίσθηση της αύξησης των γεωπολιτικών κινδύνων σε ολόκληρη την περιοχή, αφού ένα πετρελαιοφόρο με προορισμό την Κίνα χτυπήθηκε από πύραυλο των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα το Σάββατο.
«Το ράλι του χρυσού καθοδηγείται από τις ειδήσεις και την αβεβαιότητα σχετικά με το τι συνέβη στο Ιράν», δήλωσε ο Nicholas Frappell, παγκόσμιος επικεφαλής των θεσμικών αγορών της ABC Refinery στο Σίδνεϊ. «Είναι βέβαιο ότι υπάρχει ένα στοιχείο βιαστικών συμπερασμάτων με βάση πολύ λίγες πληροφορίες», είπε, προσθέτοντας ότι «οι επενδυτές είναι πιθανότατα απρόθυμοι να αποσύρουν τις θέσεις τους, δεδομένων των χαμηλότερων επιπέδων ρευστότητας στην Ασία».
Τα hedge funds που διαπραγματεύονται προθεσμιακά συμβόλαια Comex αύξησαν τα ανοδικά στοιχήματα για τον χρυσό σε υψηλό τριών εβδομάδων την εβδομάδα που έληξε στις 14 Μαΐου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Commodity Futures Trading Commission.
Τα κέρδη υποδηλώνουν ότι ο χρυσός έχει ξεφύγει από ένα αρκετά στενό εύρος συναλλαγών τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω της έλλειψης σαφήνειας σχετικά με την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων. Οι τιμές έχουν πλέον αυξηθεί σχεδόν 20% φέτος, μετά από ένα καταιγιστικό ράλι που το είδε να σημειώνει διαδοχικά ρεκόρ καθ’ όλη τη διάρκεια του Απριλίου.
Η ισχύς του χρυσού συνδέεται με τις αγορές των κεντρικών τραπεζών, την ισχυρή ζήτηση από τις ασιατικές αγορές – ιδίως την Κίνα – και τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.
Ο χρυσός spot αυξήθηκε κατά 1,4% στα 2.449,27 δολάρια ανά ουγγιά στις 13:59 στη Σιγκαπούρη. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index παρέμεινε αμετάβλητος, μετά την πτώση του κατά 0,7% την περασμένη εβδομάδα, στην πιο αδύναμη τιμή του εδώ και περισσότερο από ένα μήνα. Το ασήμι, το παλλάδιο και η πλατίνα σημείωσαν άνοδο.