Είναι γεγονός ότι, η παγκόσμια στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τελικά είναι πολύ ακριβό σπορ καθώς θα κοστίσει 86 τρισεκ. δολάρια. Όπως αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Australian Energy η μετάβαση σε καθεστώς μηδενικών ρύπων θα αποδειχθεί πανάκριβη διαδικασία.
Ως μέτρο σύγκρισης τα 86 τρισεκ. δολάρια επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι 430 φορές το ελληνικό ΑΕΠ ή το ελληνικό ΑΕΠ για τα επόμενα 400 χρόνια.Ο πλανήτης δε θα χρειαστεί να επενδύσει τρισεκατομμύρια δολάρια στον ενεργειακό τομέα αν θέλει να φτάσει σε καθεστώς μηδενικών ρύπων σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρισμού της Αυστραλίας.
Ο Frank Calabria, Διευθύνων Σύμβουλος της Origin Energy, που διαχειρίζεται τον μεγαλύτερο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα της Αυστραλίας, προέτρεψε επίσης «να επαναφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερη ποσότητα άνθρακα στο σύστημα το συντομότερο δυνατό».
Στη σευνέχεια της ομιλίας του στο συνέδριο για την ενέργεια στην Αυστραλία, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρισμού της Αυστραλίας περιέγραψε τη στροφή προς μια οικονομία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως «έναν παγκόσμιο μετασχηματισμό πολλών δεκαετιών, μεγάλης κλίμακας που θα αλλάξει θεμελιωδώς τον τρόπο με τον οποίο, παράγουμε, προμηθεύουμε, διανέμουμε και χρησιμοποιούμε την ενέργεια»
Ο Calabria εκτίμησε ότι αυτός ο μετασχηματισμός θα απαιτήσει 120 τρισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (86,25 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για να επενδυθούν στον ενεργειακό τομέα.Επίσης οι επενδύσεις για την σύνδεση των ηλιακών και αιολικών πάρκων με τα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα, θα κοστίσει 70 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (51,30 δισεκατομμύρια δολάρια) μόνο στην Αυστραλία.
Σύμφωνα με νέα μελέτη απο τους επιστήμονες του Καναδικού Κέντρου Επιστήμης και Εκπαίδευσης διαπίστωσε ότι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι, στην πραγματικότητα, πιο ακριβή για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν το κόστος κατασκευής, καυσίμων, μεταφοράς, αποθήκευσης, εφεδρείας, εκπομπών, ανακύκλωσης και χώρων.
Ο συγγραφέας της μελέτης, οικονομολόγος Lars Schernikau, σημείωσε ότι η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα ήταν περιβαλλοντικά μη βιώσιμη, καθώς οι πράσινες πηγές ενέργειας απαιτούν περισσότερα υλικά και μεγαλύτερη υποδομή από τον συμβατικό άνθρακα και το φυσικό αέριο.
Τέλος, να σημειωθεί ότι ενεργειακή κρίση πλήττει την Αυστραλία, η οποία είδε τη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας να φτάνει τα 400 δολάρια Αυστραλίας (287,50 δολάρια ΗΠΑ) ανά μεγαβατώρα στο Κουίνσλαντ, τη Νέα Νότια Ουαλία και τη Νότια Αυστραλία, σε σύγκριση με μια μέση τιμή κάτω από 70 δολάρια (51,30 δολάρια ΗΠΑ) ανά μεγαβατώρα το 2021.