20.9 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Χρυσάφι  οι ανέλεγκτες χρήσεις  από την εφορία  για  καταστήματα κοσμημάτων-Η χρυσή  πενταετία της παραγραφής  

    Η  επική  γκάφα ομάδας αστυνομικών στην υπόθεση του Ριχάρδου με πάνω από  100  ενεχυροδανειστήρια σε όλη τη χώρα αφού συνέταξε λάθος κατηγορητήριο για λαθραίο εμπόριο χρυσού έριξε την αυλαία των αστυνομικών ερευνών στα ενεχυροδανειστήρια  όπως και στα καταστήματα  που αξιοποιούν τον χρυσό για  τη δημιουργία κοσμημάτων.

    Το pointmedia εντόπισε ισχυρή επωνυμία ως  Ανώνυμη Εταιρεία που βρίσκεται στη κορυφή της κατηγορίας κατασκευής κοσμημάτων  της Αθήνας να βρίσκεται στο απυρόβλητο της εφορίας.

    Οι κρατικοί φορολογικοί μηχανισμοί της χώρας παίρνουν «άριστα  δέκα»  στην απραξία   καθώς αφήνουν εκτός  ελέγχου αντίστοιχες  επιχειρήσεις που διακινούν χρυσό  ως πρώτη ύλη για την κατασκευή κοσμημάτων.

    Το φιάσκο της αστυνομίας με τον Ριχάρδο για την μεθοδολογία εισαγωγής  και εξαγωγής  χρυσού  λειτούργησε ευεργετικά για το εμπόριο του χρυσού με τις αρμόδιες αστυνομικές Αρχές να εστιάζουν πλέον το ενδιαφέρον στους σε μικρο-αδικήματα  ενώ οι δρόμοι του εμπορίου πιθανόν και  παραεμπορίου να μένουν στο απυρόβλητο  επιχειρήσεις  της κατηγορίας που διακινούν εμπόρευμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

    Το παζλ της άτυπης ασυλίας συμπληρώνεται  με την αδυναμία  του φορολογικού μηχανισμού να θέσει στο μικροσκόπιο  το εμπόριο χρυσού όταν μάλιστα  οι διακυμάνσεις της τιμής του χρυσού στη διεθνή αγορά  αφήνουν  υπερκέρδη αλλά και ζημιές.

    Ανέλεγκτη  φορολογικά εταιρεία χρυσού  για έξι χρόνια.   

    Η  αρμόδια εφορία δεν έχει πραγματοποιήσει ελέγχους για  έξι χρόνια  σε Ανώνυμη Εταιρεία  που έχει  στην κατοχή της το πιο  επώνυμο κατάστημα κοσμημάτων εκτός  κι αν η εφορία  αξιοποιεί τις αρμοδιότητες  της, ψάχνοντας  αντίστοιχα  καταστήματα στην περιφέρεια της πρωτεύουσας.

    Άνθρωποι  που συμμετέχουν στον κλάδο της αργυροχρυσοχοΐας ψιθυρίζουν  ότι  οι νόμιμες  ποσότητες χρυσού που εμπορεύεται ο κλάδος  δεν είναι ικανές να παράγουν το όγκο  των κοσμημάτων  που μπαίνουν στις προθήκες των καταστημάτων χωρίς να  προσθέσουν  την παραμικρή λέξη που θα φώτιζε την υπόθεση.

    Το λέει και το γράφει  με τον πιο επίσημο τρόπο.

    Το επώνυμο κατάστημα στις  οικονομικές  καταστάσεις αναφέρει  ότι η εταιρεία έχει να ελεγχθεί  από την εφορία από το 2010. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι

    Με την επιφύλαξη των διατάξεων 84 παρ.4 και 68 παρ.2 α του Ν.2238/1994 σε συνδυασμό με το άρθρο 72 παρ.11 εδαφ. α του Ν.4174/2013, οι ανέλεγκτες φορολογικά χρήσεις, 2010 μέχρι και 2015 έχουν παραγραφεί και η χρήση 2016 παραγράφεται την 31/12/22. Για τις ανέλεγκτες χρήσεις 2016 μέχρι και 2021 έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 36 του Ν.4174/2013 περί πενταετούς παραγραφής από την λήξη του έτους εντός του οποίου λήγει η 3 προθεσμίας υποβολής δήλωσης και συνεπώς δεν είμαστε σε θέση να υπολογίσουμε το ύψος των φόρων που ενδεχομένως θα προκύψουν από το φορολογικό έλεγχο αυτών των ανέλεγκτων χρήσεων.

    Οι τιμές  του χρυσού από  το 2010 μέχρι σήμερα.

    Είναι σκόπιμο να αναφέρουμε ότι η διεθνής τιμή του χρυσού το 2010 ήταν στα 1.398 δολάρια η ουγγιά και μετά από 12 χρόνια  η τιμή του διαμορφώνεται σε 1925 δολάρια τον Ιανουάριο του 2023. Τον Δεκέμβριο  του 2015 η τιμή του χρυσού είχε υποχωρήσει στα 1097 δολάρια  η ουγγιά.

    Η Τράπεζα της Ελλάδος ως βασικός πωλητής μέχρι  πρόσφατα η τιμή αγοράς  ενός  γραμμαρίου χρυσού  κόστιζε 32,50 ευρώ . Τον Δεκέμβριο  του 2015 ήταν στα 29,89 ευρώ  και  στα τέλη του 2016 είχε ανέβει στα 33, 75  ευρώ το γραμμάριο όταν  η περιεκτικότητα σε καθαρό χρυσό  κυμαίνεται από  0,995 – 1,0000 ανά  γραμμάριο.

    Να σημειωθεί  ότι η μία ουγγιά χρυσού αντιστοιχεί σε 28,3495 γραμμάρια.  Εύλογα  προκύπτει το ερώτημα  πώς  οι δρόμοι του  χρυσού και τους χρήματος  μένουν μακριά από τους ελέγχους της εφορίας.

    Τίμος Δούσμανης dousmanhs@pointmedia.gr

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα