Χωρίς πυξίδα φαίνεται να κινείται φέτος η ασφαλιστική παραγωγή, καθώς παράγοντες της αγοράς διστάζουν να εκτιμήσουν τη μελλοντική της πορεία, λόγω και μιας σειράς αβεβαιοτήτων που χαρακτηρίζουν το σύνολο της οικονομίας.
«Δυσκολευόμαστε να προβλέψουμε όχι μόνο το πώς θα κινηθούν τα επενδυτικά-αποταμιευτικά προϊόντα του κλάδου ζωής που έτσι κι αλλιώς χαρακτηρίζονται από διακυμάνσεις, αλλά και το κατά πόσο θα επηρεαστούν οι καλύψεις των γενικών κλάδων εξ’ αιτίας της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου που αναμένεται να βιώσουμε τους επόμενους μήνες» δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστό στέλεχος του κλάδου.
Πάντως, τα μέχρι τώρα στοιχεία της παραγωγής (πρώτο δίμηνο, βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα) κινούνται στα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα, με περισσότερο χαρακτηριστική την εικόνα του Φεβρουαρίου (+0,9% ο κλάδος ζωής και +1,6% οι γενικές καλύψεις).
Στα αξιοσημείωτα του πρώτου διμήνου συγκαταλέγονται:
- Πρώτον, η εκτίναξη της παραγωγής του κλάδου υγείας, το ποσοστό ανόδου της οποίας διαμορφώθηκε στο 42,4%! Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ως ένα βαθμό μια τόσο υψηλή επίδοση δεν είναι διατηρήσιμη κατά τους επόμενους μήνες και πως ίσως έχει μεσολαβήσει και κάποιος διαφορετικός λογιστικός χειρισμός από την πλευρά μίας ή περισσότερων εταιρειών και
- δεύτερον, η στασιμότητα που εμφανίζει ο κλάδος οχημάτων, όπου η παραγωγή διευρύνθηκε μόλις κατά 0,1%, όταν έχουν μεσολαβήσει δύο αυξήσεις τιμολογίων (αθροιστικά γύρω στο 10%) το περυσινό φθινόπωρο και το φετινό Ιανουάριο. Στελέχη της αγοράς πιθανολογούν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η αύξηση των ανασφάλιστων οχημάτων, η στροφή πολλών πελατών σε φτηνότερες λύσεις, καθώς η αύξηση της παραγωγής από ασφαλιστικές εταιρείες που δεν συμμετέχουν στη μελέτη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.
Πάντως, ανοδικά στη φετινή παραγωγή αναμένεται να λειτουργήσει τόσο η αναμενόμενη βελτιωμένη πορεία του τουρισμού, όσο και οι αυξήσεις τιμολογίων σε όλες τις γενικές καλύψεις (πυρός, οχημάτων, υγείας, κ.λπ.), ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού.