Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σχεδιάζει να στείλει χιλιάδες νέα ηλεκτρονικά μηνύματα αυτή την εβδομάδα, υπενθυμίζοντας στους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους ότι έχουν προθεσμία έως τις 2 Σεπτεμβρίου για να εγκαταστήσουν το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.
Παρά το γεγονός ότι η ΑΑΔΕ είχε αποστείλει πάνω από 294.000 μηνύματα στις αρχές Αυγούστου για να υπενθυμίσει στους επαγγελματίες την ανάγκη σύνδεσης του επαγγελματικού τους λογαριασμού με το IRIS, τα τελευταία στοιχεία από τη ΔΙΑΣ δείχνουν ότι είναι αμφίβολο αν θα επιτευχθεί ο στόχος έως τις 2 Σεπτεμβρίου.
Μέχρι την Παρασκευή 22 Αυγούστου, μόνο 393.000 επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι είχαν ολοκληρώσει τη διαδικασία, που αντιστοιχεί σε περίπου το 50% των περίπου 800.000 υπόχρεων να εγγραφούν.
Τις τελευταίες 30 ημέρες πριν από την αποστολή του πρώτου email από την ΑΑΔΕ στις 8 Αυγούστου, ο ημερήσιος ρυθμός εγγραφής στο σύστημα IRIS έφτανε τους 427 επαγγελματίες. Ωστόσο, από τις 8 έως τις 22 Αυγούστου, μετά την αποστολή των ενημερωτικών μηνυμάτων της ΑΑΔΕ, ο μέσος ημερήσιος ρυθμός εγγραφής αυξήθηκε πενταπλάσια, φτάνοντας τις 2.173 εγγραφές.
Από τις αρχές του έτους έως τις 22 Αυγούστου, η χρήση του IRIS από επαγγελματίες δεκαπλασιάστηκε, με περίπου 300.000 συναλλαγές (συγκεκριμένα 290.931), ενώ το συνολικό ποσό που διακινήθηκε μέσω του IRIS (για όλα τα προϊόντα) στο ίδιο διάστημα έφτασε τα 3,37 δισεκατομμύρια ευρώ.
Φέτος, πέντε νέες τράπεζες προστέθηκαν στην εξυπηρέτηση της υπηρεσίας IRIS P2P (μεταξύ ιδιωτών) και IRIS P2B, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των τραπεζών που υποστηρίζουν την υπηρεσία σε 12, από 7 που υπήρχαν το 2023 και μόλις 4 το 2021.
Τα πρόστιμα
Σύμφωνα με το τρέχον χρονοδιάγραμμα, οι επαγγελματίες που δεν θα συνδεθούν με το σύστημα IRIS μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.
Επιπλέον, σε περίπτωση καταγγελιών από πολίτες για επαγγελματίες που δεν δέχονται πληρωμές μέσω IRIS, αυτές θα διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ και στη Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής από τα αρμόδια όργανα, ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τον προγραμματισμό και την εκτέλεση των σχετικών ελέγχων.
Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025, το σύστημα άμεσων πληρωμών θα επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις, καλύπτοντας όλες τις μορφές συναλλαγών, τόσο στο ηλεκτρονικό όσο και στο φυσικό εμπόριο.