Πολύ χαμηλότερη από την αναμενόμενη είναι η ανταπόκριση των ευάλωτων δανειοληπτών στα προγράμματα στήριξης που προσφέρουν επιδότηση δόσης στα στεγαστικά δάνεια και, κατά περίπτωση, προστασία της πρώτης κατοικίας.
Για τους συνεπείς δανειολήπτες, οι τράπεζες συμφώνησαν τον Φεβρουάριο με το ΥΠΟΙΚ ένα πρόγραμμα επιδότησης του 50% της αύξησης στη δόση του στεγαστικού δανείου εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων το τελευταίο οκτάμηνο. Το μέτρο χρηματοδοτείται από τις τράπεζες και έχει περίμετρο 30.000 οφειλετών -όσων, δηλαδή, εμπίπτουν στα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τράπεζες και ΥΠΟΙΚ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μόλις 1.500 οφειλέτες έχουν εκδώσει βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη. Ωστόσο, 25.000 δανειολήπτες έχουν ξεκινήσει την αίτησή τους χωρίς όμως να την έχουν ολοκληρώσει. Οι μισοί εξ αυτών (13.000) δεν έχουν καταχωρίσει καν τα στοιχεία επικοινωνία τους ώστε να τους καθοδηγήσουν τις τράπεζες πώς θα υποβάλλουν οριστικά την αίτηση για βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη.
Σχολιάζοντας τα απογοητευτικά δεδομένα, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι “χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια και από την κοινωνία για να αξιοποιεί τα εργαλεία τα οποία βρίσκουμε και θέτουμε σε εφαρμογή για να βοηθήσουμε την κοινωνία”.
Για τους “κόκκινους” δανειολήπτες βρίσκεται σε ισχύ από τον περασμένο Σεπτέμβριο το Ενδιάμεσο Πρόγραμμα το οποίο λειτουργεί ως “γέφυρα προστασίας” της πρώτης κατοικίας μέχρις ότου τεθεί σε λειτουργία ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
Προϋπόθεση για να ενταχθούν οι ευάλωτοι οφειλέτες στο πρόγραμμα που προβλέπει επιδότηση 70-210 ευρώ είναι να δεσμευτούν ότι θα διαθέσουν την κατοικία τους στον Φορέα όταν αυτός συσταθεί. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για το μοναδικό πρόγραμμα σήμερα που προσφέρει προστασία της πρώτης κατοικίας με επιδότηση της δόσης, έχουν ενταχθεί μόλις 55 δάνεια σε σύνολο 120 αιτήσεων.
Όπως αναφέρουν στο Capital.gr πηγές του τραπεζικού κλάδου, το κύριο “αγκάθι” και στα δύο προγράμματα είναι η άρση τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου η οποία αποτελεί προϋπόθεση για να υποβληθεί η αίτηση. “Στην Ελλάδα αυτό είναι πάντα ένα ζήτημα”, αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος που εκτιμά, πάντως, ότι στην πλατφόρμα για τους συνεπείς δανειολήπτες υπάρχει προοπτική να αυξηθούν οι αιτήσεις καθώς το πρόγραμμα είναι ακόμη ανοικτό.