7.9 C
Athens
Monday, November 25, 2024
More

    Χαμιδιέ Τζαμί της Χίου: Αποκαλύφθηκε η ιστορία του και συστήνεται στο κοινό

    Η Εφορεία Αρχαιοτήτων της Χίου απέδωσε στην τοπική κοινωνία του νησιού και τους επισκέπτες του, ένα εμβληματικό οθωμανικό μνημείο της πόλης, το τέμενος Χαμιδιέ, το οποίο είναι γνωστό και ως Μπαϊρακλί τζαμί. Στην ουσία πρόκειται για ένα μικρό συνοικιακό τζαμί, δηλαδή ένας μικρός χώρος προσευχής, χτισμένος σύμφωνα με την επιγραφή στην είσοδο του το 1892 με χορηγία του Σουλτάνου Αβδούλ Χαμήτ του Β’, γνωστού και ως «κόκκινου σουλτάνου».

    Ο συγκεκριμένος μουσουλμανικός χώρος συνδέεται με τη γενοκτονία των Αρμενίων και στεγάστηκε μετά τη Συνθήκη της Λοζάνης και την αποχώρηση του μουσουλμανικού τουρκικού στοιχείου από τη Χίο. Το Χαμιδιέ τζαμί βρίσκεται μέσα στο φρούριο της Χίου, χώρος που ταυτίζεται με την αρχαία πόλη της Χίου και όλες τις μεταγενέστερες περιόδους της. Μεγάλα τμήματά του είναι χτισμένα από αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη.

    Ιδιαίτερη αξία έχουν τα αρχικά Σ.Κ και Γ.Ζ, που είναι σκαλισμένα σε μια πέτρα στο δάπεδο του εξωνάρθηκα του ναού που ανήκουν στο Σταύρο Κιοσκεριάν της προσφυγικής φαμίλιας που διέμενε στο τζαμί και στον φίλο του Γιώργο Ζυμαράκη, μετέπειτα γνωστό ζωγράφο. Παράλληλα και η καταγεγραμμένη μαρτυρία της προσφύγισσας Νουρίτσας Κιοσκεριάν, η οποία μιλά για την κατοίκηση τόσο του τζαμιού όσο και της περιοχής από τους πρόσφυγες της Μικρασίας.

    Το Χαμιδιέ τζαμί δεν είχε μιναρέ όπως και όλοι οι λατρευτικοί χώροι της κατηγορίας των μετζίτ, αλλά εξώστη. Κατά τις εργασίες ανακαίνισης ανακατασκευάστηκαν μεγάλα τμήματα του εσωτερικού διακόσμου, συντηρήθηκε συστηματικά ο εξώστης, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει η επιγραφή με απόσπασμα από το Κοράνι. Το τέμενος έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο (ΦΕΚ 386/Β/15-4-1999) και σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, θα χρησιμοποιείται πλέον ως χώρος πολιτισμού και στέγης πολιτιστικών δράσεων. Στο μνημείο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου σε συνεργασία με τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό ΔΗΩ, διοργανώνει την έκθεση «Το Παρελθόν Είναι μια Ξένη Χώρα» με προσκεκλημένους 12 καλλιτέχνες από Ελλάδα, Τουρκία, Λίβανο, Ιράν και Κύπρο.

    Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Αυγούστου, και θα λειτουργεί παράλληλα σε δύο χώρους, στο Χαμιδιέ τζαμί και στα Οθωμανικά Λουτρά (που επίσης βρίσκονται μέσα στο Κάστρο της Χίου).

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα