20.9 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Χάγη: Η Εθνική μας ταφόπλακα-Τι δεν μας εξηγεί η Κυβέρνηση

    Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην αλλαγή τηα ιστορίας και την ήδη Συνθήκη της Λωζανης του 1923 που ξεκαθαρίζει τα πάντα , και ειδικά σε ότι αφορά την χώρα μας , την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας.

    Θέλει  την επόμενη σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τι σημαίνει ομωσ αυτό σε απλά ελληνικα . Ξεκινώντας , απο τη συνάντηση κορυφής στο Βίλνιους της Λιθουανία …

    Ποιοι καθοδηγούν τον Πρωθυπουργό  και το Μεγάρο Μαξίμου στη ανάποδη στροφή με 300 χλμ. που δείχνει να επιδιώκει ο εξ Ανατολών γείτονας στην εξωτερική του πολιτική.

    Στροφή που δεν περιορίζεται μόνο στις σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά αφορά συνολικά το πλαίσιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατά κύριο λόγο το τελευταίο ειδικά.

    Τα επικοινωνιακά ταλέντα της Κυβέρνησης στην Αθήνα παρουσιάζουν  το ραντεβού των δύο ηγετών ως σημείο επανεκκίνησης, ενώ αυτά που αναζητούνται και επισημαίνονται, με κάθε τρόπο, είναι τα… κλειδιά της συνέχειας και της συνέπειας στο μονοπάτι που δείχνει να ακολουθεί τους τελευταίους μήνες η ηγεσία της Άγκυρας. “Θέλω να ελπίζω, γιατί πρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, ότι αυτή η πολιτική θα έχει συνέπεια, συνέχεια και διάρκεια και θα μπορέσουμε επάνω σε αυτό το πρώτο καλό κλίμα να οικοδομήσουμε ένα πλαίσιο βελτίωσης των σχέσεών μας, το οποίο θα έχει και απτά αποτελέσματα… Δεν είμαστε αφελείς και ξέρω ότι δεν είναι εύκολο για χώρες να αλλάξουν την πολιτική τους από τη μία στιγμή στην άλλη. Αλλά οφείλουμε να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο”, είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού, στον απόηχο του πρώτου (έπειτα από 16 μήνες) τετ-α-τετ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Δεν μας λέει όμως σε τι ελπίζει ποιο είναι το σχέδιο και εν τελεί πιο είναι το όφελος για την Ελλάδα .
    Θα βάλουμε τα χέρια μας να βγάλουμε τα μάτια μας; Τι είναι αυτό που δεν έχουμε λύσει και υπάρχει μετέωρο με τους Τούρκους ;
    Στην πραγματικότητα ΤΙΠΟΤΑ.
    Η Ελλάδα μπορεί ανά πάσα στιγμή για νέες διεκδικήσεις ακόμα και τα 12 μίλια ως ανάφερε το δικαίωμα από την ήδη υπάρχουσα Συνθήκη τηα Λωζανης.
    Ολα μα όλα είναι λεπτομερώς καταγεγραμμένα και υπογεγραμμένα από 27 κράτη μαζί και της Τουρκίας.

    Αλλά τώρα ξεκινούν τα όργανα…Οι δυο τους δεν αποκλείεται να συναντηθούν σε περίπου δύο μήνες από τώρα, στο περιθώριο της Συνόδου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη. Το γεγονός ότι η συνάντηση του Βίλνιους ξεπέρασε κατά 30 λεπτά την προγραμματισμένη της διάρκεια αλλά και η εικόνα του διαλόγου των δύο ηγετών μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες αποτυπώνουν, αν μη τι άλλο, την αποκατάσταση της επικοινωνίας στο ανώτατο επίπεδο.
    Το πώς θα εξελιχθεί αυτό το νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας δεν θα αργήσει να το δείξει ο χρόνος.

    Προς το παρόν, όλοι ζουν τον ύπνο του δικαίου δικαιολογώντας για  ένα καλοκαίρι σε… ήρεμα νερά, κάτι που  προμηνύει μεγάλες εξάρσεις και τρικυμίες   της γείτονος, αφού εάν δεν έχει κέρδος, απο τα επόμενα βήματα θα ξεκινήσει τις αμφισβητήσεις όπως ο Τσέλικα την επόμενη της συνάντησης στη Λιθουανία που έβγαλε τη μάσκα των διαπραγματεύσεων και μπήκε to the point . Αποστρατικοποίησης νησιών , μοίρασμα του Αιγαίου , κοινές ζώνες ΑΟΖ και όχι αποκλειστικές  και ειδικές αλλαγές στην υπάρχουσα Συνθήκη της Λωζάνης κατά τα συμφέροντα του Σουλτάνου.
    Ολα αυτά και αλλά πολλά, θέλει ο Πρωθυπουργός μας,  να τα θέσει υπό Διεθνές Δικαστήριο ως αμφισβητούμενα των όσων η Ελλάδα έχει κεκτημένα. Ενώ η Τουρκία δεν έχει.
    Γιατί κάποιος να πάει να θέσει την πατρίδα του σε μια διαδικασία ότι αμφισβητεί τα κεκτημένα της χώρας και του Έθνους όταν δεν έχει απολύτως κανένα όφελος;

    Πως θα μπορούσε ένας που κρίθηκε αθώος να πει ξανά δικαστές με , όμως  με άλλη σύνθεση μήπως βρείτε κάτι που ξέφυγε στην  προηγούμενη ;

    Παραλογο ; Παράδοξο ; Παράτολμο; Καθοδηγούμενο;

    Μια Ελλάδα προδομένη από όσους την πήραν στα χέρια τους για ένα καλύτερο αύριο δεν θελουμε να ξαναδούμε.

    Οι Πρέσπας μας ήταν αρκετές. Εκτός και αν έχουμε μεγαλύτερο κέρδος από την Τουρκία και αυτό οφείλει να μας το εξηγήσει η Κυβέρνηση.
    Υπαρχει μια επιχειρηματολογία από πλευράς της Κυβέρνησης για το τι πάει να κάνει ο Μητσοτάκης στη Χάγη;;;

    Αυτο που μας δήλωσε ο Πρωθυπουργός δεν είναι επιχειρηματολογία υπέρ της Ελλάδος αλλά  είναι μια ξεκάθαρη παραδοχή:

    “Οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένως, ναι, να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις, οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης. Αλλά το ερώτημα είναι: θα μείνουμε με τη διαφορά αυτή ανεπίλυτη αν η ιστορία μάς προσφέρει μία ευκαιρία να τη λύσουμε; Προσέξτε, θα τη λύσουμε με όρους οι οποίοι θα είναι προφανώς συμβατοί με την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων. Και επειδή είμαστε ακόμα μακριά από αυτό το σενάριο, γιατί δεν είναι μια απόφαση που την παίρνω προφανώς μόνος μου, εάν ποτέ φτάναμε σε αυτό το σημείο, θα είχε μείζονα ρόλο να παίξει και η Βουλή και τα κόμματα”, σημείωσε ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνεντευξη στην ανήψια και νύφη του δημοσιογράφο.

    Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πρωτεύουσα γνωρίζει ότι το να φτάσουν Αθήνα και Άγκυρα μέχρι το διεθνές δικαστήριο της Χάγης δεν είναι  απλή υπόθεση εκτός και αν πιέζετε ο Πρωθυπουργός από τις συμμαχίες . Τις συμμαχίες που επιμένουν σε αποκλιμάκωση αλλά τα όπλα που δεν θα έδιναν στην Τουρκία λόγω της προκλητικής ρητορικής και υπερπτήσεων πάνω από Ελληνικα νησιά τα έδωσαν τελικά και άνευ όρων.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως όπως ο ιδιος δήλωσε  θα συνεχίσει να επενδύει στις εξαιρετικές σχέσεις  με το Παρίσι και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

    Εν τελεί οι συμμαχίες γράφουν την ιστορία της κάθε χώρας  ή της βάζουν ταφόπλακα …

     

    Βασιλική Παπαλουκα

    pointmedia.gr , info@pointmedia.gr

     

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα