19.8 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Capital Economics: Αυτές οι χώρες θα υποφέρουν περισσότερο από τη λιτότητα που έρχεται στην Ευρωζώνη

    Οι δημοσιονομικές πιέσεις στην Ευρώπη επιδεινώνονται, διαπιστώνει η Capital Economics, έπειτα και από τα στοιχεία που έδειξαν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας ήταν πέρυσι πολύ μεγαλύτερο από  τον στόχο. Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία θα χρειαστεί να σφίξουν σημαντικά το ζωνάρι έως το 2025, προειδοποιεί ο οίκος.

    Τα στοιχεία στη Γαλλία έδειξαν ότι το έλλειμμα διαμορφώθηκε πέρυσι στο 5,5% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 4,9%. Η υπο-απόδοση έναντι του στόχου οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στα χαμηλότερα των αναμενόμενων έσοδα και όχι στα υψηλότερα έξοδα.

    «Αυτό φανερώνει τον κίνδυνο ότι το δημόσιο χρέος της Γαλλίας βρίσκεται σε ανοδική τάση», σημειώνουν οι αναλυτές της Capital Economics. Το υψηλότερο των προβλέψεων έλλειμμα καθιστά δυσκολότερη την επαναφορά του χρέους σε ένα βιώσιμο μονοπάτι και οι προσπάθειες για τη μείωση του ελλείμματος φέτος θα επιβαρύνουν την οικονομία. «Με άλλα λόγια, η λιτότητα ίσως να κάνει το πρόβλημα του χρέους χειρότερο», προειδοποιούν.

    Στο αρχικό προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024, η κυβέρνηση προέβλεπε δημοσιονομική σύσφιγξη μόνο στο 0,5% του ΑΕΠ για φέτος,  αλλά πλέον φαίνεται πως αυτή θα φτάσει πιο κοντά στο 1,2% του ΑΕΠ, υπολογίζει ο οίκος. Με έναν δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή περίπου 0,5, αυτό σημαίνει ότι το ΑΕΠ θα είναι περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερο από ό,τι θα ήταν διαφορετικά.

    Και μάλιστα, η Γαλλία δεν είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζει δημοσιονομικές δυσκολίες. Η Γερμανία αναγκάστηκε να συσφίξει την πολιτική της περισσότερο από ό,τι σχεδίαζε η κυβέρνηση, λόγω της απόφασης του συνταγματικού δικαστηρίου για το όριο χρέους και τα κονδύλια της πανδημίας.

    Αλλά και η Ιταλία ανακοίνωσε ότι το έλλειμμά της για το 2023 ήταν στο 7,2% του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν. Επομένως, επίσης θα δεχθεί πιέσεις να σφίξει το ζωνάρι, εκτιμά η Capital Economics.

     

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα