28.3 C
Athens
Sunday, June 30, 2024
More

    Business Insider: «Κάποιες χώρες μειώνουν τον εργάσιμο χρόνο, ενώ η Ελλάδα κάνει ακριβώς το αντίθετο»

    Mε την γλαφυρή περιγραφή «κάποιες χώρες μειώνουν τον εργάσιμο χρόνο, ενώ η Ελλάδα κάνει ακριβώς το αντίθετο», σχολιάζει την εισαγωγή της εξαήμερης εργασίας στη χώρα μας από την 1η Ιουλίου το Business Insider, θέτοντας την κατάσταση στην Ελλάδα σε αντιπαραβολή με τα όσα γίνονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Από τη Δευτέρα, μερίδα των Ελλήνων εργαζομένων θα έχουν 48ωρη εβδομάδα εργασίας. Η αλλαγή αυτή, αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων παραγωγικότητας της εργασίας που απορρέουν από την ανεργία και τη συρρίκνωση του πληθυσμού, τα οποία έχουν αφήσει πολλούς εργαζόμενους να εργάζονται πέραν του ωραρίου τους χωρίς επιπλέον αποζημίωση. Η μεταρρύθμιση, η οποία ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο, ισχύει για τους εργαζόμενους σε επιλεγμένους ιδιωτικούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου, της γεωργίας και ορισμένων τομέων υπηρεσιών. Εφαρμόζεται επίσης σε επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες όλο το εικοσιτετράωρο. Να σημειωθεί, ότι οι εργαζόμενοι θα αμείβονται κατά 40% περισσότερο για τις επιπλέον ώρες εργασίας.

    Οι εργαζόμενοι μπορούν να κληθούν να μοιράσουν την εργασία τους με διάφορους τρόπους: να εργάζονται δύο επιπλέον ώρες την ημέρα ή να εργάζονται το πολύ οκτώ ώρες την έκτη ημέρα της εβδομάδας. Θα μπορούν επίσης να έχουν μια δεύτερη εργασία σε άλλον εργοδότη πέντε ωρών την ημέρα, παράλληλα με την οκτάωρη εργασία πλήρους απασχόλησης. Οι εργοδότες που ακολουθούν τη νέα δομή υποχρεούνται να ενημερώνουν τους εργαζομένους τους για τις πρόσθετες ώρες τουλάχιστον 24 ώρες πριν.

    Όπως σημειώνει το Business Insider, oι νέοι κανόνες αντιμετωπίστηκαν με αντιδράσεις από τα συνδικάτα και την αντιπολίτευση. Μία ημέρα πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου το φθινόπωρο, χιλιάδες εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, μεταξύ των οποίων δάσκαλοι, γιατροί και προσωπικό μεταφορών, διαδήλωσαν για να διαμαρτυρηθούν για τη μεταρρύθμιση. Αν και η υιοθέτηση της είναι προαιρετική, οι πολέμιοι αυτής υποστηρίζουν ότι το νέο νομοσχέδιο θα καταστήσει τις εξαήμερες εργάσιμες εβδομάδες τον κανόνα, επειδή η Ελλάδα έχει κακό ιστορικό στη διενέργεια επιθεωρήσεων εργασίας.

    Βέβαια, σε αντίθεση με την αντίληψη περί «τεμπελιάς» οι Έλληνες εργάζονταν περισσότερο από κάθε άλλον Ευρωπαίο συνάδελφό τους, ακόμη και πριν από το νέο νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, εργάζονται κατά μέσο όρο 36 ώρες την εβδομάδα, ενώ οι εργαζόμενοι στη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία εργάζονται λιγότερο από 30 ώρες. Οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ εργάζονται περίπου 35 ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο. Η μεταρρύθμιση στη χώρα μας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν άλλες χώρες για τη μείωση του αριθμού των εργάσιμων ημερών, υπογραμμίζει το Business Insider.

    Τον Απρίλιο, η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι στη χώρα θα μπορούν σύντομα να ζητούν συντομότερες εβδομάδες εργασίας και ευέλικτο ωράριο. Η Ισλανδία, η Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία έχουν πειραματιστεί με τετραήμερες εβδομάδες εργασίας. Από τις 61 εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου που συμμετείχαν στην εξάμηνη δοκιμή το 2022, οι 54 συνέχισαν με τη μειωμένη εβδομάδα, ενώ 31 από αυτές δήλωσαν ότι θα το κάνουν μόνιμα.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα