Η νέα έκθεση, η οποία ανατέθηκε από τη Glasgow Financial Alliance για το Net Zero για να υποστηρίξει τις προσπάθειές της για την ευθυγράμμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα με στόχους ουδέτερους από άνθρακα, δείχνει ότι ο αγωγός νέων έργων καθαρής ενέργειας υπό ανάπτυξη έχει συρρικνωθεί και το επενδυτικό χάσμα μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οι οικονομίες διευρύνθηκαν. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις αναπτυσσόμενες οικονομίες βυθίστηκαν σε χαμηλό τετραετίας το 2021.
Οι παγκόσμιες επενδύσεις σε ενεργειακές τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα ανήλθαν σε 785 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, αυξημένες κατά 24% από το 2020, αλλά η ανάπτυξη περιορίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στις πλουσιότερες χώρες, BNEF είπε. Οι επενδύσεις ενεργειακής μετάβασης στις αναδυόμενες οικονομίες στρέφονται επίσης προς μια χούφτα παικτών. Το 2021, η Ινδία, η Βραζιλία και το Βιετνάμ ήταν μεταξύ των δέκα χωρών που προσέλκυσαν 50,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ή το 76% του συνόλου των αναδυόμενων αγορών.
Τα ευρήματα αποκαλύπτουν την κλίμακα της πρόκλησης για τους παγκόσμιους ηγέτες που θα συγκεντρωθούν στην Αίγυπτο την επόμενη εβδομάδα για την ετήσια σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή. Ένα βασικό θέμα για τη φετινή εκδήλωση, γνωστή ως COP27, θα είναι πώς να κάνουμε τα πλούσια έθνη που είναι υπεύθυνα για τη συντριπτική πλειονότητα των εκπομπών υπερθέρμανσης του πλανήτη να δεσμεύσουν περισσότερη χρηματοδότηση για να βοηθήσουν τα αναπτυσσόμενα έθνη να προσαρμοστούν.
«Ο ρυθμός με τον οποίο αναπτύσσεται η χρηματοδότηση για το κλίμα στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες παραμένει ασύμβατος με τη διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε τροχιά που δεν υπερβαίνει τους 1,5 βαθμούς Κελσίου», ανέφερε η BNEF.