Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα τρόφιμα έκρουσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Bespoke SGA Holdings, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο «Η Ελλάδα Μετά VΙI: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα».
Όπως εξήγησε, υπάρχει μία στρεβλή αντίληψη για το τι είναι η κλιματική αλλαγή, που περιορίζεται στην αύξηση της θερμοκρασίας. Ωστόσο, τόνισε, «το μεγάλο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής θα έρθει από τη γεωργία.
Η γεωργία θα επηρεαστεί περισσότερο απ’ όλα, και είναι εκείνη που πρέπει να ταΐσει τον πλανήτη μας. Αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τα πρώτα σημάδια, μέσα από τις υπερβολικές αυξήσεις των τιμών των αγαθών της γεωργίας, αλλά τους τελευταίους μήνες περνάμε και στο δεύτερο στάδιο, όπου όσο υψηλές τιμές και να προσφέρουμε, απλά δεν θα υπάρχουν πια αγαθά».
Ο ίδιος εκτίμησε πως το πρώτο προϊόν που ήδη μέσα στο επόμενο 12μηνο θα αντιληφθούμε ότι θα αρχίσει να λείπει από την αγορά είναι τα πορτοκάλια. «Αυτήν τη στιγμή ο μεγάλος πορτοκαλεώνας της γης, η νότια Αμερική, έχει καεί και αν θέλει κανείς να αγοράσει χυμό πορτοκαλιού δεν είναι θέμα τιμής, που από 2,5 ευρώ στη Βραζιλία φέτος έχει πάει 6,5. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι προμηθευτές απλά απαντούν ότι δεν έχουν εμπόρευμα να δώσουν σε οποιαδήποτε τιμή», σημείωσε.
Το ίδιο, συνέχισε, βλέπουμε σε έναν μικρότερο βαθμό με το λάδι. «Σιγά-σιγά θα αρχίσουν οι ελλείψεις σε αυτά τα προϊόντα. Δε νομίζω ότι τα αστυνομικά και αγορανομικά μέτρα που προσπαθούμε να πάρουμε θα λύσουν το πρόβλημα.
Η ουσία είναι ότι η κλιματική αλλαγή, η γεωργία και τα τρόφιμα είναι μια αλυσίδα. Οι επιπτώσεις έχουν αρχίσει και κανείς δεν ξέρει πού οδηγούμαστε», προειδοποίησε.
Στάθηκε στο ρόλο της τεχνολογίας, που με θερμοκήπια και άλλα εργαλεία θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά δεν θα το λύσει, ενώ υπογράμμισε πως οι πολλαπλές απειλές καθιστούν σήμερα το επιχειρηματικό περιβάλλον πολύ πιο δύσκολο σε σχέση με δύο ή τρία χρόνια πριν.