29.4 C
Athens
Saturday, June 15, 2024
More

  Bayer: Αναπτύσσει γονιδιακά επεξεργασμένα λαχανικά ενισχυμένα με θρεπτικά συστατικά

  Η Bayer ανακοίνωσε δύο εξωτερικές συνεργασίες για την προώθηση της ανάπτυξης της γονιδιακής επεξεργασίας στα λαχανικά.

  Η πρώτη προβλέπει τη συνεργασία της με τη νοτιοκορεατική εταιρεία βιοτεχνολογίας G+FLAS για την ανάπτυξη γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών ντομάτας που είναι διατροφικά ενισχυμένες με βιταμίνη D3. Μέρος της συμφωνίας είναι επίσης η φιλοδοξία να αναπτυχθούν σπόροι για μια ευρύτερη ποικιλία προϊόντων ντομάτας με τη χρήση επεξεργασίας γονιδιώματος.

  Μιλώντας κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου Σπόρων στο Ρότερνταμ αυτή την εβδομάδα, ο επικεφαλής Ε&Α λαχανικών της Bayer, JD Rossouw, δήλωσε: «Η Bayer έχει δεσμευτεί να επιτύχει το “Υγεία για όλους, πείνα για κανέναν”. Καθώς εργαζόμαστε για την επίτευξη αυτής της αποστολής, είμαστε υπερήφανοι που αντιμετωπίζουμε ένα ευρέως διαδεδομένο διατροφικό πρόβλημα και υποστηρίζουμε μια υγιεινή διατροφή μέσω τεχνολογίας αιχμής».

  Η Ruth Mathieson, παγκόσμια επικεφαλής του στρατηγικού μάρκετινγκ της Bayer Vegetable Seeds, δήλωσε ότι η εταιρεία δεσμεύεται να παρέχει τρόφιμα που δεν είναι μόνο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά αλλά και απολαυστικά στη γεύση, «γεγονός που, με τη σειρά του, παρέχει σημαντικά οφέλη σε όλη την αλυσίδα και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των καλλιεργητών μας».

  Στο πλαίσιο της δεύτερης πρωτοβουλίας, η Bayer υπέγραψε συμφωνία αδειοδότησης με την αμερικανική νεοφυή εταιρεία αγροτικής τεχνολογίας Pairwise για την ανάπτυξη και εμπορική εκμετάλλευση των γονιδιωματικά επεξεργασμένων σιναπόφυτων της. Πρόκειται για ένα μείγμα πολύχρωμων φυλλωδών λαχανικών με μοναδική, φρέσκια γεύση και υψηλότερη θρεπτική αξία σε σύγκριση με το μαρούλι, που επιτυγχάνεται μέσω της επεξεργασίας του γονιδιώματος. Ήταν το πρώτο επεξεργασμένο με γονίδια τρόφιμο που εισήχθη στην αγορά της Βόρειας Αμερικής.

  «Η συμφωνία αυτή και η εστίασή της στα προϊόντα που έχουν τροποποιηθεί με γονιδίωμα συνέβαλε ουσιαστικά στην ανοικτή καινοτομική μας προσέγγιση. Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με την Pairwise για τα καινοτόμα φυλλώδη λαχανικά της, τα οποία προσφέρουν μια νέα, εξαιρετικά γευστική επιλογή σαλάτας με υψηλή διατροφική αξία. Η τελευταία συμφωνία δημιουργεί αξία πέρα από την απλή πώληση ενός προϊόντος, καθώς συνοδεύεται επίσης από δικαιώματα χρήσης της γνώσης, της πνευματικής ιδιοκτησίας και της τεχνολογίας στο μέλλον», δήλωσε ο Rossouw.

  Η άδεια περιλαμβάνει δικαιώματα εμπορίας των ποικιλιών που αναπτύχθηκαν από την Pairwise και δικαιώματα ανάπτυξης νέων ποικιλιών.

  «Οι μεγάλες καινοτομίες χρειάζονται μεγάλα μυαλά και τη δύναμη πολλών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιδιώκουμε να συνεργαστούμε με ακαδημαϊκούς ερευνητές και εταιρείες για την ανάπτυξη νέων προϊόντων φρούτων και λαχανικών που έχουν αυξημένο διατροφικό περιεχόμενο, θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο ή αυξημένη ελκυστικότητα για τους καταναλωτές, αξιοποιώντας την ταχύτητα και την ακρίβεια της επεξεργασίας γονιδιώματος και των νέων τεχνικών αναπαραγωγής», συμπλήρωσε ο Rossouw.

  Τον Ιανουάριο του 2024, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε να διευκολύνει τα κράτη μέλη να καλλιεργούν και να καταναλώνουν γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.

  Οι βιοτεχνολόγοι σχεδιάζουν όλο και περισσότερα τρόφιμα χρησιμοποιώντας γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς για να βελτιώσουν τη γεύση, το θρεπτικό περιεχόμενο και την ανθεκτικότητα τους. Ωστόσο, οι καταναλωτές ανησυχούν για την ασφάλειά τους και υπάρχει μεγάλη συζήτηση σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης των γονιδιακών επεξεργασμένων τροφίμων.

  Τελευταία Άρθρα

  Σχετικά Άρθρα