21.2 C
Athens
Thursday, May 2, 2024
More

    Αυξάνονται οι φόβοι για συμμετοχή της Λευκορωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία

    Η επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Λευκορωσία χαρακτηρίστηκε από πολλά διεθνή Μέσα ως σπάνια. Συνήθως, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο είναι αυτός που κάνει το ανάποδο δρομολόγιο, επισκεπτόμενος τη Μόσχα.

    Όπως σημειώνει σε ανάλυσή του ο Guardian, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για στενότερη στρατιωτική συνεργασία, την ώρα που αυξάνονται οι φόβοι στο Κίεβο ότι η Μόσχα θα σπρώξει τον στενότερο σύμμαχό της να συμμετέχει σε μια νέα χερσαία επίθεση απέναντι στην Ουκρανία.

    Η συνάντηση, κατά την πρώτη επίσκεψη του Πούτιν στη Λευκορωσία από το 2019, πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αφότου η Μόσχα εξαπέλυσε νέο μπαράζ επιθέσεων με «καμικάζι drones» που προκάλεσαν ζημιές σε «βασικές υποδομές» μέσα και γύρω από το Κίεβο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Βιτάλι Κλίτσκο.

    Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Μινσκ αργά τη Δευτέρα, οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι συμφώνησαν να συνεχίσουν μια σειρά κοινών στρατιωτικών ασκήσεων που έχουν προκαλέσει ανησυχία στην Ουκρανία.

    Λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη Πούτιν, το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των τελευταίων αιφνιδιαστικών στρατιωτικών ασκήσεων, τις οποίες διέταξε ο Λουκασένκο για να ελέγξει την «ετοιμότητα μάχης» του στρατού της χώρας.

    «Η επίσκεψη του Πούτιν στο Μινσκ θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι ο Πούτιν προσπαθεί να θέσει τις προϋποθέσεις για μια νέα επίθεση κατά της Ουκρανίας – ενδεχομένως κατά της βόρειας Ουκρανίας ή του Κιέβου – τον χειμώνα του 2023», ανέφερε το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), μια δεξαμενή σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ, σε έκθεσή του την περασμένη εβδομάδα.

    Οι ειδικοί παραμένουν επιφυλακτικοί για την πιθανότητα εισόδου των στρατευμάτων της Λευκορωσίας, που θεωρούνται σχετικά αδύναμα, στην Ουκρανία, ακόμη και αν ο Πούτιν πιέζει γι’ αυτό.

    Ορισμένοι αναλυτές έχουν προτείνει ότι οι πρόσφατοι ελιγμοί του Λουκασένκο ήταν ένα τέχνασμα που σχεδιάστηκε από τη Μόσχα για να δεσμεύσει τις ουκρανικές δυνάμεις κοντά στα σύνορα ώστε να αποτρέψει την ανάπτυξή τους σε άλλες περιοχές.

    «Οι δυνάμεις της Λευκορωσίας παραμένουν εξαιρετικά απίθανο να εισβάλουν στην Ουκρανία χωρίς ρωσική δύναμη κρούσης. Δεν είναι καθόλου σαφές ότι ο Λουκασένκο θα δέσμευε τις δυνάμεις της Λευκορωσίας να πολεμήσουν στην Ουκρανία ακόμη και μαζί με τα ρωσικά στρατεύματα», αναφέρει η έκθεση του ISW.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα